Now Reading:
Dva nova slučaja zaraze koronavirusom u Varaždinskoj županiji, prvi oboljeli blizu ozdravljenja
Full Article 2 minutes read

Dva nova slučaja zaraze koronavirusom u Varaždinskoj županiji, prvi oboljeli blizu ozdravljenja

Na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Varaždinske županije potvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom te ih je sada ukupno deset.

– U posljednja 24 sata imamo četiri nova potvrđena slučaja zaraze koronavirusom. Jučer poslijepodne objavili smo da imamo dva nova, a kroz noć je stigla potvrda za još dva, tako da je u županiji trenutno deset zaraženih osoba – rekao je načelnik županijskog Stožera Robert Vugrin.

Dodao je da se svi trenutno nalaze u Općoj bolnici Varaždin i imaju blage kliničke simptome.

– Ono što još mogu pozitivnog reći, da prvo zaražena osoba ima prvi negativni bris, tako da se nadamo da će i drugi bris biti negativan i da bi tijekom sljedećih dana mogli konstatirati da imamo i prvu izliječenu osobu u Varaždinskoj županiji – najavio je Vugrin osvrnuvši se i na mjere kršenja samoizolacije.

– Što se tiče kršenja mjera samoizolacije, u Varaždinskoj županiji smo već, nažalost, ukupno na 19. Samo u posljednjih 24 sata pričamo o šest kršenja. Jasno je da nam takve situacije sigurno ne pomažu u borbi protiv zaraze. Primjećujemo na javnim prostorima veliki broj osoba starije životne dobi. Napominjem ponovno, upravo su to najrizičnije skupine. Napomenuli smo da postoji društva crvena križa koja već sada zbrinjavaju preko 700 domaćinstva i putem volontera se taj broj još dodatno povećava. Imamo organizirani sustav potpore ljudima i nema potrebe da napuštaju svoje domove. Dakle, ne molimo, ne preporučujemo, nego nalažemo striktno pridržavanje svih mjera koje se redovito komuniciraju s građanima – dodao je načelnik županijskog Stožera te poručio:

– Vrijeme je da se probudimo, da shvatio da se ovo ne događa drugima i možemo pridržavanjem svih striktnih mjera utjecati na intenzitet širenja zaraze u Varaždinskoj županiji.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić rekao je kako su u sklopu OBV poduzete sve mjere za osiguravanje dodatnih kapaciteta za smještaj potencijalnih bolesnika, a rad u bolnici sveli smo na minimum. Trenutno radimo isključivo akutna stanja, sav hladni program je ukinut s ciljem nepotrebnog okupljanja ljudi – rekao je ravnatelj bolnice te dodao da smo sada u uzlaznoj putanji što se tiče epidemije i za očekivati je da bude puno više zaraženih.

m.furlan/sjever.hr 21.03.2020.

Input your search keywords and press Enter.