Now Reading:
Trijažni šator i ispred Doma zdravlja Čakovec
Full Article 2 minutes read

Trijažni šator i ispred Doma zdravlja Čakovec

posavec

– I današnje jutro u Međimurskoj županiji započelo je da nemamo zabilježen slučaj osobe koja bi potencijalno bila zaražena koronavirusom – rekao je na današnjoj konferenciji za medije župan Matija Posavec. Dodao je da je tijekom noći provedeno nekoliko testiranja, no svi su negativni.

– U cilju preventivnih mjera, s obzirom na to da je u ovom trenutku naš zdravstveni sustav najosjetljiviji, u komunikaciji s našim zdravstvenim ustanovama, mi smo u krugu svih naših zdravstvenih ustanova osposobili centar koji će biti dežurna ambulanta za pacijente sa sumnjom na koronovirus. To je fizički odvojeno od naših zdravstvenih ustanova. Nećemo dozvoliti da nam taj virus potencijalno uđe u bilo koju zdravstvenu ustanovu, ili primarne, što je Dom zdravlja, ili sekundarne, što je Županijska bolnica – objavio je župan Posavec te ujedno pozvao sve građane da budu solidarni.

– Trebamo se okrenuti prema starijim osobama, osobama s kroničnim bolestima i pomoći im. Građani mogu nazvati naš centar za pomoć u kući 099 209 2613. Broj za pitanja o primarne zdravstvene zaštite, ambulante opće prakse, je 040 372 372 koji radi od 7 do 22 sata – poručio je župan.

Ravnatelj Doma zdravlja Čakovec Branko Vrčić ponovio je postupak pri sumnji na koronavirus.

– Pacijenti će zvati svojeg doktora, ne dolaze ovdje, i bolnica i Dom zdravlja imaju trijažne šatore. Uvijek se dolazi uz najavu, kontaktiraju se naši brojevi. Kada netko detektira, bilo šator, liječnik ili netko treći, onda ga šaljemo tu na parkiralište na Svetojelensku, van kruga bolnice, gdje će biti dežurstvo 0-24 naših liječnika primarne zdravstvene zaštite. Napravili smo sve da nema kontakata između zdravstvenog osoblja ili pacijenta, sve se obavlja telefonom ili parlafonom, i ako se detektira da je pacijent sumnjičav šaljemo ga u šator ili kontejner i tamo dolazi služba iz bolnice, vodi ga se na uzimanje uzoraka – rekao je ravnatelj Doma zdravlja koji smatra da je sustav perfektno organiziran. Naglasio je i da je ključna svrha postavljenog trijažnog šatora sprječavanje ulaska virusa u sustav.

m.furlan/sjever.hr 19.03.2020.

Input your search keywords and press Enter.