Now Reading:
Stožer civilne zaštite Varaždinske županije više ne daje nikakve dozvole za skupove veće od 100 osoba
Full Article 3 minutes read

Stožer civilne zaštite Varaždinske županije više ne daje nikakve dozvole za skupove veće od 100 osoba

vugrin

Zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin, načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, izjavio je danas da Stožer zasjeda svakodnevno i zato se informacije daju svakodnevno.

-Nema novopotvrđenih zaraženih osoba na području naše županije dok je 158 osoba pod nadzorom. Tranzit se smanjuje – rekao je Vugrin.
Dodao je da su 4 zaražena dobrog stanja, ali da se sve pomno prati.
-Donijete su dodatne mjere zaštite prilikom okupljanja i Stožer više ne daje nikakve dozvole za skupove veće od 100 osoba. Za sve ostale skupove na otvorenom i u zatvorenom prostoru, kao što su nastupi, priredbe svih vrsta, sportske manifestacije, poslovna okupljanja, razna druženja starijih osoba, preporuča se odgoda takvih okupljanja do daljnjega iz objektivnih razloga jer nije uvijek moguće utvrditi zdravstveno stanje osoba koje nazoče tom skupu, mjesta i pokrajine koje su osobe posjećivale posljednjih 14 dana, jesu li ili nisu bile u doticaju s osobama zaraženim virusom COVID 19 te imaju li osobe rješenje o samoizolaciji kojeg se ne pridržavaju – rekao je načelnik županijskog Stožera.

U slučaju okupljanja suprotno preporuci Stožera te za sva ostala okupljanja, organizatori su dužni osigurati najveće higijenske standarde, naglasio je Vugrin dodavši:
-Dodatno napominjem da u slučaju pojave zdravstvenih smetnji respiratornog sustava, a pričamo o kašlju, grlobolji, povišenoj temperaturi, ne odlaziti u zdravstvene ustanove nenajvaljeno, nego prethodno telefonski kontaktirati svojeg liječnika obiteljske medicine koji će se, prema potrebi, konzultirati s epidemiologom i dati daljnje upute.

Vugrin je dodao da donesene odluke stupaju na snagu s današnjim danom te da će se uskladiti i prilagoditi ovisno o preporukama i mjerama koje se donose s nacionalne razine.

-Dodatno bih napomenuo da je stožer u svrhu provedbe mjera išao prema Ravnateljstvu civilne zaštite s određenim zahtjevom, a to je da se Nacionalni stožer civilne zaštite RH moli da Stožeru civilne zaštite Varaždinske županije omogući zakonsku osnovu za kontrolu poštivanja propisanih mjera od osoba koje imaju rješenje za samoizolaciju i kućnu karanten. Također molimo da se javna okupljanja odnosno skupovi sa stotinu ili više osoba generalno dogode ili da se županijskom Stožeru omogući donijeti takvu obvezujuću odluku za javna okupljanja na području Varaždinske županije. Molimo također da se definiraju rizična područja u Sloveniji i kategorije rizičnosti, kako bi na graničnim prijelazima Varaždinske županije s Republikom Slovenijom mogli primjenjivati sve potrebne preventivne mjere. Situacija u Sloveniji je takva da smo u posljednja 24 sata došli s 24 na više od 50, a zadnja je informacija da je Slovenija već na više od 80 potvrđenih slučajeva osoba zaraženih koronavirusom. Mi smo pogranično područje i ne možemo i ne smijemo ignorirati takvu situaciju – rekao je Vugrin.

Na pitanje ima li indicija za zatvaranjem škola, fakulteta, vrtića, načelnik županijskog Stožera civilne zaštite je odgovorio:
-Mi se uvijek vežemo na trenutnu epidemiološku sliku. U Varaždinskoj županiji zadnjih dana nije bilo novih zaraženih, imamo mapirane sve kontakte, broj osoba pod nadzorom se ne povećava i iz te perspektive rekao bih da nema potrebe. Ne možemo ignorirati situaciji u neposrednoj blizini, Varaždinska županija nije izoliran otok i jasno da moramo gledati što se događa i adekvatno tome donositi preporuke koje će se redovito, na dnevnoj bazi objavljivati i aplicirati.

nk, mf i ak/sjever.hr

12.03.2020.

Input your search keywords and press Enter.