Now Reading:
Zamjenik Ljubić u hlebinskoj Galeriji otvorio izložbu Dragice Lončarić
Full Article 3 minutes read

Zamjenik Ljubić u hlebinskoj Galeriji otvorio izložbu Dragice Lončarić

U Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama u subotu otvorena je izložba Svjetlosni akcenti – djelić svijeta u odbljesku svjetla autorice Dragice Lončarić. Izložba je otvorena povodom Međunarodnog dana žena, a javnosti je predstavljeno 35 ulja na staklu iz bogatog autoričina opusa, nastalih u razdoblju od 1969. do 2009.godine. Izložbu je otvorio zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je čestitao autorici na umjetničkim djelima i njenom stvaralaštvu te istaknuo kako puna galerija najbolje govori da naivna umjetnost i dalje živi.

„Drago mi je da mlada ekipa Muzeja, a isto tako i načelnica Trnski, ponovno vraćaju interes za naivnu umjetnost. Tome svjedoče brojne izložbe i projekti koji su vezani za naivu, a u čemu pomaže i Koprivničko-križevačka županija sufinancirajući rad Galerije i programa. Zajedno s Općinom javljamo se na projekte Ministarstva kulture kako bi prostor galerije, nakon promjene krovišta, dodatno nadogradili i proširili te time stvorili još bolje uvjete u ovom hramu naivne umjetnosti“, naglasio je Ljubić.

O stvaralaštvu Dragice Lončarić govorila je kustosica Helena Kušenić, a prigodnim riječima prisutnima su se obratili i ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin koji je uz čestitke autorici zahvalio Županiji na podršci te načelnica Općine Hlebine Božica Trnski koja je uz srdačnu dobrodošlicu Dragici Lončarić, inače rođenom Hlebinčankom, zahvalila svim umjetnicima koji pronose slavu hlebinske naivne umjetnosti diljem svijeta.

Uz zahvalu svima koji su došli na otvorenje, autorica se kroz anegdote prisjetila svojih  početaka i slikarskih uzora koji su je pratili tijekom stvaralačke karijere.

„Surađivala sam s brojnim likovnim autoritetima, a možda i presudan utjecaj na moje stvaralaštvo imala je Terezija Posavec Dolenec koja me je bez puno filozofiranja uvela u svijet slikarstva. Kao malena djevojčica često sam stajala kraj nje i gledala kako slika, ona me ohrabrila da i sama uzmem boje i staklo te počnem slikati“, prisjetila se Lončarić.

Izložba Svjetlosni akcenti – djelić svijeta u odbljesku svjetla u Galeriji naivne umjetnosti ostaje otvorena do 12. travnja 2020.godine.

www.sjever.hr/kckzz.hr 09.03.2020.

Input your search keywords and press Enter.