Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija prva u Hrvatskoj ima participativni dječji proračun – 112 tisuća kuna za 9 projekata
Full Article 3 minutes read

Krapinsko-zagorska županija prva u Hrvatskoj ima participativni dječji proračun – 112 tisuća kuna za 9 projekata

Krapinsko-zagorska županija prva je u Hrvatskoj raspisala javni poziv za prijavu prijedloga za participativni dječji proračun za 2020. godinu, a potpisivanje ugovora o dodjeli financijskih sredstava prijaviteljima održano je u srijedu, 4. ožujka u Osnovnoj školi u Tuhlju.

Takav proračun predstavlja uspješan mehanizam identificiranja i realiziranja potreba djece. Iako je prvotno bilo planirano 100 tisuća kuna za ovu namjenu, na prijedlog dječjih načelnika/načelnica i gradonačelnika/gradonačelnica potporu je ostvarilo 9 projekata, ukupne vrijednosti 112.438,39 kn.

Župan Željko Kolar je prije svega zahvalio djeci koji su, naglasio je, napravili sjajan i nimalo jednostavan posao.

– Njihov izbor pokazao je da nisu opterećena ni sa čim, da znaju razmišljati svojom glavom i da mogu donositi prave odluke – rekao je župan ističući da je ogroman iskorak što su ovako nešto napravili, i to prvi u Hrvatskoj.

Za iduću je godini najavio da će se osigurati više sredstava, odnosno 200 tisuća kuna.

– Moramo dati još veću šansu i priliku djecu da budu kreativna – zaključio je Kolar.

Jasna Petek, zamjenica župana, naglasila je da je cilj osigurati bolje uvjete za rast i razvoj djece u županiji, a uključivanje djece u odlučivanje jedan je važan segment.

– Zato smo i raspisali javni poziv za participativni dječji proračun. Ovi projekti doprinijet će boljem i sretnijim djetinjstvu naše djece – kazala je Petek.

Naglasila je da je na javni poziv pristigao 31 projekt od kojih je 11 ušlo u uži izbor, a potom je odlučeno kojih devet projekata dobiva financijska sredstva. Kazala je i kako se radi o projektima koji se odnose uglavnom na svakodnevni život u osnovnim školama. Inače, za ulaz u uži izbor i kasnije prihvaćanje projekata bila je ključna vidljivost da su ideja i osmišljavanje stigli od same djece.

Načelnik Općine Tuhelj Mladen Hercigonja, kazao je da Općina ima jako puno sluha za mlade osnovnoškolce i prihvaća sve dobre inicijative koje dolaze od njih.

– Čestitam svima na njihovim projektima, a posebice onima koji su danas potpisali ugovore. Ti projekti sigurno će onima koji ih provode uljepšati djetinjstvo – rekao je Hercigonja.

Snježana Romić, ravnateljica škole, izrazila je zadovoljstvo što je upravo škola u Tuhlju bila domaćin dodjele ugovora, a posebno je zadovoljna što su bodove za projekte i ocjene davala sama djeca odnosno učenici.

Posebnu dobrodošlicu u ime učenica i učenika uputile su Mila Cvitković, predsjednica Vijeća učenika, i Sara Fekež, zamjenica predsjednice Vijeća učenika.

Nagrađenih devet projekata su iz osnovne škole iz Tuhlja, Marije Bistrice, Klanjca, Bedekovčine, Svetog Križa Začretje te Pregrade. Zatim su tu i Društva Naša djeca iz Krapinskih Toplica i Zagorskih sela te Udruga “Kaj” iz Petrovskog.

s.kalajdzija/sjever.hr 04.03.2020.

Input your search keywords and press Enter.