Now Reading:
Državni tajnik Antonić: Učenik u strukovnim zanimanjima može ostvariti mjesečno i do 3.250,00 kuna primanja
Full Article 5 minutes read

Državni tajnik Antonić: Učenik u strukovnim zanimanjima može ostvariti mjesečno i do 3.250,00 kuna primanja

Zahvaljujući „kapitalnoj” mjeri Vlade RH-a značajno povećan broj stipendija za deficitarna zanimanja. Samo u Krapinsko-zagorskoj županiji 275 učenika dobivat će 1.500 kn mjesečno

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, kao doprinos provedbi mjera iz Programa Vlade za usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, provodi projekt „Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja“. O projektu kojim se provodi stipendiranje učenika koji se obrazuju u deficitarnim obrtničkim zanimanjima te poticanje gospodarskih subjekata za primanje učenika na naukovanje, govorili su državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić te predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije i član Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora Žarko Tušek.

Državni tajnik Antonić naglasio je kako je već u prvoj godini mandata ove Vlade deseterostruko povećan iznos za učeničke stipendije, s minimalnim opterećenjem na državni proračun, odnosno 85% sredstava se osigurava iz Europskog socijalnog fonda.

– O tome svjedoče i brojke: školske godine 2014./2015. dodijeljena je 291 stipendija u iznosu od 1,7 milijuna kuna, dok je već sljedeće godine broj stipendija povećan na 1280, u iznosu od 11,5 milijuna kuna. 2016./2017. dodijeljene su 1522 stipendije u iznosi od 13,7 milijuna, a 2017./2018. 2342 stipendije u iznosu od preko 21 milijun kuna. Prošle je školske godine osigurano 26,7 milijuna kuna za 2968 stipendija – podsjetio je Antonić dodavši kako je vidljivo da se sredstva povećavaju iz godine u godinu.

Tijekom 2019. i 2020. godine još se snažnije potiče obrazovanje za obrtnička zanimanja za što je osigurano rekordnih 250 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda.

Državni tajnik Antonić istaknuo je dva velika iskoraka u okviru ovog projekta. Prvi se odnosi na dvostruko povećanje učeničkih stipendija s dosadašnjih 9 000 na 18 000 kuna, što je 1.500 kuna mjesečno uz povećani broj stipendista, odnosno preko 4 200 učenika godišnje, dok se drugi tiče značajnog povećanja raspoloživih sredstava za poticanje obrtnika i pravnih osoba na izvođenje naukovanje.

– U tom dijelu poduzetnicima se sufinancira 80% troškova potrebnih za isplatu naknade za naukovanje učenicima, zatim iznos nagrade mentoru koji poučava učenike te još jedna dodatna komponenta u vidu nabave opreme potrebne za izvođenje naukovanja i to sve do maksimalnog iznosa potpore od 500 000 kuna – ističe Antonić dodavši kako je po prvi puta postignuto da je trošak nagrade učenika minimalan za gospodarske subjekte koji provode naukovanje za obrtnička zanimanja.

– Naime, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta učenicima dodjeljuje 18 000 kuna stipendije na godišnjoj razini, a poduzetniku koji sudjeluje u naukovanju sufinancira 80% troška učeničke nagrade. Također, gospodarskim subjektima kod kojih su učenici na naukovanju, može se dodijeliti iznos od 60 000 kuna godišnje po mentoru – naglasio je Mario Antonić dodavši kako poduzetnik koji sudjeluje u obrazovanju učenika može tog istog učenika po završetku njegovog školovanja i zaposliti. U tom slučaju, a zahvaljujući poreznoj reformi od 1. siječnja 2020. godine, država će rasteretiti poduzetnika u vidu smanjenja poreza i prireza na dohodak od nesamostalnog rada za 100% za zaposlenika do 25 godina života te za 50% od 26 do 30 godine života.

Dakle, za školsku 2019/2020. godinu biti će dodijeljeno minimalno 4 200 stipendija za koje je osigurano 75,6 milijuna kuna i preko 500 potpora gospodarskim subjektima, koji primaju učenike na naukovanje u ukupnom iznosu od 35 milijuna kuna.

Na razini Krapinsko-zagorske županije kroz ovaj projekt dodijeljeno je ukupno 275 stipendija učenicima koji se obrazuju u deficitarnim obrtničkim zanimanjima u iznosu od 4 950 000 kuna te 34 potpore poduzetnicima i obrtnicima koji izvode naukovanje u ukupnom iznosu od 2 023 526,24 kuna.

Član Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora Žarko Tušek rekao je kako je u fokusu ove Vlade zdrav ekonomski razvoj i kontinuirani ekonomski rast, i to rast na održivim temeljima, a ne na novom zaduženju i potrošnji.

– Dugoročno, taj rast je nemoguće osigurati bez jačanja naše struke, naših strukovnih škola te bez neprepoznavanja tržišnih potreba. Ozbiljan pristup problematici strukovnih zanimanja, stvaranju kvalificirane radne snage koja će moći dići ukupnu vrijednost hrvatskog gospodarstva budućnosti, jednaki je prioritet aktualne Vlade, ako ne i veći, sa prioritetom razvoja visokog obrazovanja – rekao je Tušek dodavši kako gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije nije u hrvatskim okvirima poznato kao kraj obrtnika i poduzetnika, no kroz mjere aktualne Vlade u kontekstu poticanja gospodarstvenika u jačanju njihovih proizvodnih, tehnoloških i logističkih kapaciteta, i ta se situacija mijenja.

– Naše gospodarstvo je kroz operativne programe Vlade RH za izgradnju svojih novih pogona te za novu tehnologiju privuklo više od 250 milijuna kuna direktnih potpora i investicija. Vlada RH na svakoj razini jača zagorsko gospodarstvo na način kakav je u godinama do sada bio nezamisliv – istaknuo je predsjednik ŽO HDZ-a Krapinsko-zagorske županije.

sjever.hr 04.03.2020.

Input your search keywords and press Enter.