Now Reading:
Mladi Varaždinac najbolji golman Mediteranskih igara „Ginuli smo jedan za drugoga na terenu i uspjeli smo!”
Full Article 5 minutes read

Mladi Varaždinac najbolji golman Mediteranskih igara „Ginuli smo jedan za drugoga na terenu i uspjeli smo!”

Zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak danas je u Županijskoj palači upriličio prijem za brončanog rukometnog reprezentativca Tina Hercega, člana Rukoemtnog kluba Varaždin.
 
Podsjetimo, 15-godišnji Varaždinac Tin Herceg na Mediteranskim igrama za kadete u Grčkoj ne samo da je s hrvatskom reprezentacijom osvojio brončano odličje, nego je primio i iznimno priznanje, proglašen je najboljim golmanom prvenstva.
Izniman uspjeh za tako mladog sportaša, stoga ni ne čudi da je Tin sretan i ponosan na taj uspjeh, kao pojedinac, ali i kao član odlične mlade ekipe.
-Osjećaj je izvanredan, nismo se nadali takvom uspjehu, budući da su to ipak dečki stariji od nas dvije godine, a u našoj dobi to puno znači. Naši protivnici su bili fizički spremniji od nas, ali mi smo ginuli jedan za drugog na terenu i uspjeli smo osvojiti medalju. Cilj mi je doći do A reprezentacije, igrati u nekom većem klubu u Ligi prvaka – rekao je Tin dodavši da su igrački uzori Niklas Landin Jacobsen iz danske reprezentacije te hrvatski vratar Marin Šego.

Zamjenik Paljak imao je više nego ugodnu dužnost ugostiti Tina, njegovu majku i potpredsjednika RK Varaždin Sinišu Jembriha, a tom je prilikom podsjetio da grad Varaždin, kada se gleda prosjek i udio u stanovništvu, ima najviše prvoligaša u različitim sportovima.
-To s jedne strane dokazuje talentiranost sportaša s ovog područja, ali pokazuje i da takvi vrhunski rezultati baš i nisu toliko uobičajeni. Pogotovo ne u rukometu koji je izuzetan nacionalni sport, jako uspješan, svoje korijene vuče upravo iz Varaždina. Dosad toliko puno reprezentativaca na tom nivou koji bi donosili medalje u naš grad i županiju nismo imali, ali sada smo, srećom, i do toga došli. Pred tim je dečkima svijetla budućnost i ova medalja ima velik značaj, veliku perspektivu, što je važno upravo na golmanskoj poziciji koja se uvijek gleda s posebnim povećalom jer golmani u rukometu mogu donijeti strahovito puno u ključnim trenucima – izjavio je Paljak.

Osim u Klubu, Tin ima veliku podršku u obitelji, a njegova majka Tatjana Novosel Herceg otkrila nam je da je Tin u sportu od svoje 4. godine.
-Prošao je i kroz karate, uz izbornika Esada Garibovića bio je 3. u Hrvatskoj 2016. godine. Paralelno se bavio rukometom, ali to je bilo tehnički izvedivo ovdje u Varaždinu gdje imamo doslovno sve na dlanu. RK Varaždin je klub koji ima široki pogled na stimulaciju tim ranim dobnim skupinama, tako da Tin danas trenira u poluprofesionalnom pogonu i to iste takve treninge koje njegov idol Niklas Landin radi s 30 godina. Oprema je ista, samo što Tin ima svog trenera Borisa Vujovića koji to sve podržava i radi različite tehnike koje danas i znanost podržava u sportu, od mentalnih, psiholoških treninga i priprema, sportskih meditacija, neuroloških stimulacija za brzinu reakcije. Nekad toga nije bilo, ali danas je dostupno i u našem gradu – kazala je Novosel Herceg, uz napomenu da je Tin već dobio i nekoliko poziva iz drugih klubova, čak i iz inozemstva:
-Tin često igra i na posudbi u PPD-u, ali zasad ipak ne idemo nikud. Varaždin je možda mali grad, ali sve se ovdje može organizirati i ovdje su uvjeti kakve Tinu drugi ne mogu priuštiti.

Siniša Jembrih, potpredsjednik RK Varaždin i trener mlađih uzrasnih kategorija.podsjetio je da je Klub prije 10 godina osnovao njegov brat, s namjerom da se mladi sportaši razviju u nešto više.
-Govorio sam mu da to nema smisla, ali on je rekao da vidi što se događa u varaždinskom rukometu i da želi da iz tog kluba nešto nastane i da se klub, što nam je bilo najvažnije, bavi s djecom. Nakon 10 godina smo shvatili da ta djeca koja završe kod nas koja su isključivo iz varaždinskog kraja, nemaju kuda dalje. Rekli smo si da idemo oformiti tu prvu ekipu, počinjemo opet od nule, od Treće lige u kojoj zasad dobro stojimo i nadamo se da ćemo ući u Drugu ligu, s ciljem da djeca koja završavaju kadetsku ligu imaju kasnije mogućnost da negdje igraju, a istovremeno su uzor mlađima. Razvija se zajedništvo, mi puno radimo i na mentalnom pristupu, odvajanju od tehnologije da bi djeca bila spremna. Podržavamo sve akcije kao što je primjerice nedavna vezana uz vršnjačko nasilje, kada su svi naši igrači došli u roza majicama. Manji smo, drugačiji smo od drugih, ali mislim da smo u konačnici i uspješniji – zaključio je Jembrih.

A Tomislav Paljak pak je još jednom podsjetio na veliki uspjeh hrvatske rukometne reprezentacije na nedavnom Europskom prvenstvu, ali i žal za srebrom:
-Naša je rukometna reprezentacija iznimno uspješna, okitila se već s toliko medalja, ima sva zlata s velikih natjecanja, osim europskog. Nešto je malo nedostajalo i ovaj put, nismo dosad imali golmane koji bi donijeli tu prevagu, ali sada imamo aduta, imamo našeg Tina!

a.kučić/sjever.hr

28.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.