Now Reading:
Zašto su voda i sapun bolji od dezinficijensa?
Full Article 2 minutes read

Zašto su voda i sapun bolji od dezinficijensa?

Ovih su se dana pojavile fotografije iz raznih dućana koje prikazuju prazne police s dezinficijensima.

Liječnik iz KBC-a Osijek Igor Berecki putem društvenih mreža objasnio je zašto je učinkovitije koristiti sapun i vodu od dezinficijensa u sprječavanju zaraze koronavirusom, ali i drugim vrstama virusa.

– Neki dan je u jednoj grupi objavljeno istraživanje u kojem je pokazano kako topla voda i sapun najbolje smanjuju broj bakterija na rukama. Bio je to usporedni test u kojem je između ostalog sudjelovao i antiseptički gel. E, sad, sapun i topla voda su ga dotukle. Pitanje je bilo zašto je to tako, ali nitko nije dao odgovor. Dakle, zašto su topla voda + sapun bolji dezificijens za ruke od gelova? Eto, ljubazno molim ako netko zna da mi objasni – prenio je liječnik pitanje koje mu je stiglo.

Evo što je odgovorio:

– Voda (TEKUĆA VODA!) i sapun PERU ruke – dakle, skidaju s kože sve što se na njoj nalazi: i mikroorganzime i prljavštinu i stare stanice kože koja je hranilište za mikroorganizme. Utrljavanje gela pak ne skida ništa, nego samo po koži razmazuje iste bakterije i viruse, često ih gurajući još dublje u pore, gdje se onda uspješnije “skrivaju” od dezinfekcijskog učinka – napisao je Berecki objasnivši ispravan postupak:

– Dakle, PRVO oprati ruke tekućom vodom i sapunom, posušiti ih, a onda po čistim rukama trljajte kakav god dezinficijens želite, posve je svejedno.
Još samo treba dodati: tzv. “antibakterijski” sapuni ne ubijaju niti jednu jedinu bakteriju više nego sapuni koji ne nose taj naziv – zaključio je liječnik KBC-a uz poruku čitateljima da ne bacaju novce uzalud.

m.furlan/sjever.hr/facebook 28.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.