Now Reading:
Zamjenik Sobota prisustvovao radionici projekta „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad“
Full Article 4 minutes read

Zamjenik Sobota prisustvovao radionici projekta „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad“

U prostorijama PORA Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije u srijedu, 26.veljače, održana je radionica i prezentacija aktivnosti projekta „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad“  kojoj je ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovao zamjenik župana Darko Sobota. Projekt provodi Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije u suradnji s Općinom Legrad i PORA Regionalnom razvojnom agencijom Koprivničko-križevačke županije.

Sudionicima radionice se uvodno obratila ravnateljica županijske Javne ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Željka Kolar koja je napomenula  kako je cilj projekta valorizirati i unaprijediti prirodnu baštinu na području Općine Legrad koja je važan segment prirodne baštine Koprivničko-križevačke županije te sastavni dio Regionalnog parka Mura-Drave i ekološke mreže Republike Hrvatske, odnosno dio NATURA 2000 područja te dio Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav.

„Projektom će se valorizirati prirodna baština radi očuvanja postojeće bioraznolikosti, doprinijet će se društveno-gospodarskom razvoju, povećanju broja posjetitelja te uspostaviti sustav upravljanja posjetiteljima što će pridonijeti očuvanju dijelova projektnog područja koji su važnih za biološku i krajobraznu raznolikost“, pojasnila je ravnateljica Kolar.

Zamjenik župana Sobota je čestitao svima koji sudjeluju u projektu naglasivši kako Županija daje veliku važnost ovakvim projektima koji za cilj imaju promicanju prirodne baštine i ljepota kojima Koprivničko-križevačka županija obiluje.

„Veseli što su se radionici odazvali ne samo predstavnici nositelja projekta i općina koje su vezane uz područje Šoderice, već i predstavnici osnovnih škola. Vjerujem kako će se  u projekt uključiti i predstavnici dječjih vrtića jer složit ćemo se svi kako valorizacija i usađivanje vrijednosti kreće od onih najmlađih. Ako djeci skrenemo pozornost  na ljepote naše županije, onda smo postigli dobar cilj“, kazao je zamjenik Sobota.

Zamjenik Sobota je naglasio i važnost financiranja projekata europskim sredstvima  kazavši kako je ovaj projekt vrijedan 4,9 milijuna kuna te je sufinanciran od strane EU s 85 posto, odnosno bespovratna sredstva iznose 3,7 milijuna kuna.

„Uložit ćemo sve napore da iskoristimo mogućnosti koji nam se nude u ovakvim projektima. Posao koji ste odradili do sada nije malen, znamo da za pripremu kvalitetne dokumentacije treba mnogo vremena, no bitno je da su radovi započeli i da se vide rezultati. Siguran sam da će ciljevi projekta biti realizirani na vrijeme i na korist svih žitelja koji gravitiraju tom području i našim prirodnim ljepotama. Očekujemo i dodatni angažman turističke zajednice kako bi se potencijali  još više razvili“, zaključio je zamjenik Sobota.

Ivan Sabolić, načelnik Općine Legrad koja je i vodeći partner projekta kazao je kako je najatraktivnija aktivnost  izgradnja šetnice uz jezero Šoderica u dužini 1580 metara, a protezat će se na dvije trećine obale koju posjeduje Općina.

„Uz nju dolaze i dva vidikovca, klupe i javna rasvjeta te dva dječja igrališta čime će se  značajno podići vrijednost lokacije i kvaliteta doživljaja za posjetitelje. Želja nam je produžiti sezonu, a s ovim projektom ne stajemo na daljnjem razvoju Šoderice. Na današnjoj radionici ćemo raspraviti o Planu upravljanja posjetiteljima i Planu valorizacije prirode i prema tome  ćemo dalje razvijati našu strategiju“, rekao je Sabolić dodavši kako je potrebno oko deset godina da Šoderica postane jezero u punom turističkom sjaju kao u nekim drugim zemljama za što će biti potrebno i više privatnih investicija u smještajne kapacitete te restoran i trgovinu koji trenutno nedostaju u ponudi.

Današnjoj radionici su prisustvovali i ravnateljica PORA-e Melita Birčić, načelnica Općine Đelekovec Štefica Sirutka, predstavnici škola, turističkih zajednica s područja županije te brojni drugi  gosti.

www.sjever.hr/kckzz.hr 27.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.