Now Reading:
Održan okrugli stol Klimatske promjene – izazovi za civilnu zaštitu
Full Article 3 minutes read

Održan okrugli stol Klimatske promjene – izazovi za civilnu zaštitu

U Krapini je u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj u ponedjeljak, 24. veljače 2020. godine, održan Okrugli stol na temu Klimatske promjene – izazovi za civilnu zaštitu.

Brojne okupljene u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina pozdravio je zamjenik župana Krapinnsko-zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek, ujedno načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije i gradonačelnik grada Krapine Zoran Gregurović.

Jedna od izlagača na okruglom stolu bila je i mr.sc. Melita Perčec Tadić, voditeljica službe za klimatologiju DHMZ-a koja je rekla kako DHMZ ima nekoliko poveznica sa civilnom zaštitom, a jedna od tih je suradnja sinoptičara u situacijama kao što su davanja vremenske prognoze kada se događaju nepovoljne vremenske prilike bitne za civilnu zaštitu i stavnovnike, a sama Krapinsko-zagorska županija ugrožena je požarima i poplavama, ali isto tako i jedno je od područja u Hrvatskoj koje je najviše ugroženo olujama i tučama.

“Mi kao operativne snage civilne zaštite s Službom 112 i ostalim operativnim službama surađujemo na svim područjima. Klimatske promjene se osjećaju na svim područjima, pa tako i u Krapinsko-zagorskoj županiji i ovakve teme su više nego poželjne u čitavoj Hrvatskoj. Kao stožer možemo se uključiti u slučaju suša, u slučaju nedostatka pitke vode, jer znamo da u županiji još uvijek ima područja s lokalnim vodovodom i da te ljude treba opskrbiti pitkom vodom”, izjavio je zamjenik Ferek – Jambrek te dodao kako će se posljedice klimatskih promjena u budućnosti povećati, što dakako trebamo dočekati maksimalno spremni.

Okrugli stol na temu Klimatske promjene – izazovi za civilnu zaštitu organizirala je Služba civilne zaštite Krapina.

m.sopek/sjever.hr 24.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.