Now Reading:
ZaZaKr cikloturizam: Biciklistima oko 300 metara nove staze prema Začretju
Full Article 2 minutes read

ZaZaKr cikloturizam: Biciklistima oko 300 metara nove staze prema Začretju

Grad Zabok član je Mreže zdravih gradova čija je misija unapređenje kapaciteta planiranja i upravljanje resursima za zdravlje na lokalnoj razini, svojim stanovnicima omogućiti bolju kvalitetu okoliša, zdraviji način života te pristup uslugama primjeren njihovim potrebama.

U programima koje koordinira Grad uključene su škole, udruge i građani. Iz navedenog slijedi da je cilj projekta omogućiti dodatne turističke sadržaje koji su usmjereni na zdraviji način života na prostoru grada Zaboka stvaranjem sportsko rekreacijske staze sa naglaskom na cikloturizam te pripadajućim odmorištima za rekreativce.

Projektom „ZaZaKr“ planirano je stvaranje cikloturističke staze po postojećem putu/koridoru koji je u procesu uređenja (asfaltiranja i postavljanja odgovarajuće signalizacije). Ovim projektom namjerava se proširiti turistička ponuda sadržajima kakvi ne postoje na prostoru Krapinsko-zagorske županije. Sportsko rekreacijska staza koja je u procesu gradnje prva je cikloturistička ruta koja se izdvaja kao samostalni koridor za potrebe razvoja zdravijeg načina života i sporta. Također, staza je poveznica između grada Zaboka i općine Sveti Križ Začretje. Realizacijom projekta oplemenit ćemo turističku ponudu, povezati susjedni grad i općinu, pridonijeti očuvanju okoliša kao i razvoju zdravijeg načina života.

Cikloturizam, koji je sve atraktivniji rekreativcima i biciklistima jedan je od projekata Grada Zaboka koji je pozitivno ocijenjen  od Hrvatske  turističke zajednice. Za projekt Grada Zaboka „Cikloturizam – sportsko rekreacijske staze ZaZaKr“ (Zabok-Sveti Križ Začretje-Krapina) sklopljen je ugovor između Hrvatske turističke zajednice i Grada Zaboka te se uređuje staza i  planira se nabava i postavljanje osvjetljenja i klupa na odmorištima i  postavljanje signalizacije.

Ukupna duljina ceste od rotora Zabok do kraja ceste u Začretju je 6,2 km, tako da je to ujedno i ukupna duljina biciklističke staze. 
Trenutno su tijeku radovi duljine staze oko 300 metara (spoj sa Općinom Sv. Križ Začretje). Radove izvodi Strojni iskop-transport Zajec, a vrijednost radova iznosi 170.000,00 kuna. Ukoliko vremenske prilike posluže, završetak te dionice, (asfaltiranje) planira se do kraja ovog mjeseca.

www.sjever.hr

21.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.