Now Reading:
U Metalsku jezgru Čakovec stiže oprema vrijedna više od 11 milijuna kuna
Full Article 4 minutes read

U Metalsku jezgru Čakovec stiže oprema vrijedna više od 11 milijuna kuna

U laboratoriju Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje danas je potpisan Ugovor za opremu laboratorija za prototipiranje za Metalsku jezgru, a ugovor su potpisali župan Matija Posavec i direktor tvrtke Topomatika d.o.o. Tomislav Hercigonja.

Projekta „Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra Čakovec“ provodi se u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, unutar Javnog poziva Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija. Ukupna vrijednost projekta je 31.290.000 kuna, a sufinanciran je iz europskih fondova u 100-postotnom iznosu.

-Projekt se provodi od 1. srpnja 2018. godine, a ove će godine završiti. Traje nabava za opremu laboratorija za internet stvari i ostale istraživačke opreme – kazala je voditeljica projekta Maša Tomašić i dodala:
-Međimurska županija je korisnik projekta, Javna ustanova REDEA i TIC su operativna tijela, a partneri na projektu će pomoći da se od nule sagradi znanstveno-istraživačka institucija: Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, Fakultete organizacije i informatike iz Varaždina i Međimursko veleučilište. Istraživački tim će s budućim zaposlenicima Metalske jezgre, doktorima znanosti u području strojarstva i računarstva, raditi na istraživanjima u suradnji s gospodarstvom.

Župan Matija Posavec istaknuo je kako je potpisivanje ovog ugovora još jedan veliki iskorak u završetku jednog od najvećih projekata, prvog znanstveno-istraživačkog centra u Međimurju,
-Metalska jezgra, vrijednosti 32 milijuna kuna, polovica za opremu, polovica za građevinske radove. Ako sve bude po planu, do kraja desetog mjeseca u potpunosti ćemo imati u funkciji ovaj projekt. Osim današnjeg potpisivanja ugovora o nabavci opreme, još nas očekuje jedan ugovor nešto manje vrijednosti za nabavku opreme i završetak građevinskih radova, zapošljavanje tri doktora znanosti jer je to pretpostavka da bi nakon toga mogli podnijeti zahtjev za akreditaciju kako bi Metalska jezgra ušla u bazu znanstveno-istraživačkih organizacija i na taj način bi formalizirali taj čin znanstveno-istraživačkog centra. Prvog, ali ne i zadnjeg jer nam se već gradi i drugi znanstveno-istraživački centar održivog razvoja koji će isto za nepunih godinu dana biti u svojoj punoj funkciji. Čestitam na provedbi javnog natječaja vrijednog preko 11 milijuna kuna, koji ima međunarodne karakteristike, bez ijedne žalbe. Velik je to izazov koji je uspješno riješen. Centar će biti „točka na i” ulaganja u centar znanja na ovom prostoru – rekao je župan Posavec.

Mario Šercer, ravnatelj Metalske jezgre, objasnio je da će opremom za koju je danas potpisan ugovor biti opremljen jedan od dva laboratorija u Jezgri.
-Riječ je o laboratoriju za prototipiranje i mogu reći da ćemo biti opremljeni vrhunskim uređajima kojima ćemo pokriti jedno dosta tehnološki napredno i zahtjevno područje. Konkretno, imat ćemo mjerni sustav za 3D mjerenje, 3D printer FDM tehnologiju, a dobit ćemo i printer za direktnu proizvodnju iz metala. Budućim istraživačima i svim zainteresiranim ovdje će biti ponuđena mogućnost širokog spektra različitih proizvoda, prototipova, mogućnosti suradnje u osmišljavanju nečeg novoga s tehnologijom koja im dosad nije bila pristupačna. Sve će to biti zaokruženo softverskim paketom, gdje ćemo se baviti povratnim inženjerstvom, 3D simulacijama, analizom konačnih elemenata, simulacijom lijevanja – rekao je Šercer.

Tvrtka Topomatika već se 20 godina bavi optičkim mjernim metodama i 3D tehnologijama i među pionirima su na tom području, istaknuo je direktor tvrtke, Tomislav Hercigonja.
-Nadam se da će ova suradnja potrajati dugi niz uspješnih godina, s obzirom da su nam ovakvi centri jedan od najinteresantnijih načina suradnje s privredom u nekoj regiji. Opremanje ovog centra omogućit će privrednicima da se bace u ozbiljan proces razvoja proizvoda i znatno će im taj proces skratiti – s nekoliko mjeseci na nekoliko tjedana ili dana. Ovakve su tehnologije inače proglašene ključnim tehnologijama koje će omogućiti daljnji prosperitet i razvoj – rekao je Hercigonja.

s.kalajdžija/sjever.hr

07.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.