Now Reading:
Iz gradske uprave Čakovca tvrde da su sa Varaždinom i Koprivnicom u pregovorima da se na varaždinskom području izgradi spalionica otpada? Čehok to odmah demantirao…..
Full Article 4 minutes read

Iz gradske uprave Čakovca tvrde da su sa Varaždinom i Koprivnicom u pregovorima da se na varaždinskom području izgradi spalionica otpada? Čehok to odmah demantirao…..

totovec

U Društvenom domu u Totovcu održan je zbor mještana na koje se okupilo tridesetak građana, a razgovaralo se o aktualnostima vezanim uz ovo naselje u sastavu Grada Čakovca, s naglaskom na prošlogodišnji požar na obližnjem odlagalištu otpada – navodi se u priopćenju pristiglom iz Grada Čakovca. Zbor mještana sazvalo je Vijeće mjesnog odbora, a na njemu su sudjelovali i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, zamjenici gradonačelnika Mario Medved i Zoran Vidović, pročelnici gradskih Upravnih odjela te direktor GKP Čakom Ivica Perhoč.

Građane je između ostalog zanimalo kakva je budućnost odlagališta, s obzirom da GKP Čakom, prema njihovim informacijama, namjerava otkupiti dio okolnog zemljišta, kako bi uredio dodatno polje za odlaganje otpada. Gradonačelnik Kovač rekao je da zbog nesređenog sustava trajnog zbrinjavanja otpada u Hrvatskoj, odnosno sve očitijeg neuspjeha važećeg sustava regionalnih odlagališta, Čakovec mora imati B varijantu. Kako na odlagalištu još ima mjesta za otpad koji se prikupi u godinu, najviše godinu i pol dana, trebamo osigurati mjesto gdje ćemo odlagati otpad i nakon tog roka. Ako se i ne napusti sustav regionalnih odlagališta, odlagalište u Piškornici do onda najvjerojatnije neće početi s radom.

-Osim pripreme novog polja, Grad je u ozbiljnim razgovorima s gradovima Varaždinom i Koprivnicom te švicarskim partnerima, kako bi se na varaždinskom području izgradila spalionica, koja bi zbrinjavala otpad i s našeg područja. Samo svi zajedno imamo dovoljno otpada koji bi omogućio da takav objekt bude financijski održiv, dakle u ovaj projekt možemo ići samo dogovorno. Bez obzira na to kakav će sustav trajnog zbrinjavanja otpada za nekoliko godina biti na snazi u Hrvatskoj, Grad i Čakom moraju imati rješenje već dogodine kad se popune postojeći kapaciteti odlagališta -stoji između ostalog u priopćenju.

Direktor ČAKOM-a rekao je da tvrtka još nije kupovala zemljište, već da je tek razgovarala s vlasnicima. Na žalost, jedino moguće širenje odlagališta je ono prema samom Totovcu, jer se s dvije strane nalaze već izgrađena postrojenja, a s treće dalekovod. Također, u planu je i izgradnja kompostane, također u sklopu odlagališta. Ukoliko se izgradi novo polje, na njega će se moći odlagati isključivo otpad s područja s kojih ga i sad ČAKOM odvozi, odnosno neće se povećavati godišnji kapacitet odlagališta.

Na upit portala sjever.hr varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok demantirao je odnosno otkloni bilo kakvu mogućnost da se na varaždinskom području gradi spalionica otpada.

-To jednostavno ne stoji. Nema nikakvih razgovora oko takve mogućnosti. Naime, prema postojećem prostornom planu uopće nema mogućnosti niti je predviđeno da bi se bilo gdje na području Varaždina mogla graditi spalionica – oštro je opovrgnuo navode iz Grada Čakovca Čehok.

www.sjever.hr 07.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.