Now Reading:
DAN CRVENIH HALJINA Petek: „Ova je akcija sve nas žene potaknula da promislimo o zdravom načinu života”
Full Article 3 minutes read

DAN CRVENIH HALJINA Petek: „Ova je akcija sve nas žene potaknula da promislimo o zdravom načinu života”

Specijalna bolnica Krapinske Toplice obilježila je danas Dan crvenih haljina javnozdravstvenom akcijom i zanimljivim edukativnim predavanjima.

Javnozdravstvena akcija odnosila se na procjenu rizika moždanog udara i to mjerenjem krvnog tlaka, određivanjem razine glukoze i lipida u krvi te ispunjavanjem anketnog upitnika za procjenu rizika od moždanog udara. Organizirana su i dva predavanja pa je tako mr.sc. Ivan Dubroja, dr. med., spec. neurolog govorio o migreni, ženama i moždanom udaru, dok je Zdravko Maček, dipl. physioth. održao predavanje na temu Tjelesna aktivnost u prevenciji moždanog udara.

-Dan crvenih haljina je globalna akcija kojom se nastoji približiti vjerovanje, znanost o moždanom udaru koji najviše pogađa žene. Ovdje su žene u centru pozornosti, s obzirom da postoje određeni čimbenici rizika za cerebrovaskularni, odnosno moždani udar koji su vezani uz zdravlje žena – naglasio je Dubroja i dodao:
-Mi se akciji koja je nastala u suradnji s Hrvatskim liječničkim zborom i Hrvatskim neurološkim društvom pridružujemo već drugi put. Akcija se provodi u cijeloj Hrvatskoj, na svim razinama i nadam se da će doprinijeti shvaćanju ovoga problema i pomoći da se smanji incidencija moždanog udara kod žena i da se čimbenici rizika počnu ozbiljnije shvaćati nego dosad.

Dubroja je objasnio i koji su to čimbenici koji dovode do moždanog udara:
-To su prije svega, povišeni krvni tlak, dijabetes, povišene masnoće, sjedilački način života, bolest nekretanja, čemu smo svi skloni,. Žene su češće podložne moždanom udaru nego muškarci, što je povezano s hormonalnim promjenama, s primjenom oralnih kontraceptiva i hormonskom nadomjesnom terapijom, a tu je i migrena.

Predavanja je sa zanimanjem pratila i Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije.
-Prije svega, pohvala Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice kao organizatoru ove akcije koja je potaknula sve nas žene da malo promislimo o zdravom načinu života, o pravilnoj prehrani, tjelovježbi i svim čimbenicima rizika koji utječu na pojavu moždanog udara. Činjenica da je moždani udar češći kod žena, nego kod muškaraca, i to, na žalost, s lošijim ishodom, otvara nam veliki prostor za djelovanje, prije svega preventivno, a jedna od velikih preventivnih aktivnosti koje idu prema tom cilju je upravo ova edukativna zdravstvena akcija koju je organizirala naša Specijalna bolnica – izjavila je Petek.

Podsjetimo, prva kampanja „Dan crvenih haljina“, #nosicrveno, odnosno, „Go Red for Women“ pokrenuta je u Americi, a danas je to međunarodna kampanja  posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila srca i mozga kod žena. Američko kardiološko društvo pokrenulo je kampanju 2004. godine u SAD-u, a Svjetska kardiološka federacija kampanju je proširila na razini svijeta. Danas više od 50 zemalja provodi nacionalne kampanju „Go  Red for Women“ #nosicrveno, podižući svijest i osiguravajući sredstva za borbu protiv srčanih bolesti i moždanog udara, kroz organizacije stručnih skupova, edukacijskih promotivnih kampanja, modnih revija, zdravstvenih pregleda, sportskih događaja.
Simbol kampanje je crvena haljina – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja.
Kampanja ima za cilj potaknuti žene da se brinu o svom zdravlju, prvenstveno zdravlju srca i krvnih žila, jer je većinu tih bolesti moguće spriječiti zdravim životnim navikama, a isto tako želi potaknuti stručnjake u zdravstvu  na posebnu pozornost za srčani i moždani udar kod žena, zbog njihovih razlika u odnosu na muškarce.

m. sopek i a.kučić/sjever.hr

07.02.2020.

Input your search keywords and press Enter.