Now Reading:
ZBOG DROGE „PALA” JOŠ DVOJICA Imali su čak 6 indoor laboratorija za proizvodnju marihuane
Full Article 4 minutes read

ZBOG DROGE „PALA” JOŠ DVOJICA Imali su čak 6 indoor laboratorija za proizvodnju marihuane

Policijska uprava krapinsko-zagorska dovršila je kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana starosti 32 i 33 godine

O ovoj je akciji policija danas iznijela podatke na konferenciji za novinare, a prema riječima Željka Košutića, voditelja Službe kriminalističke policije PU krapinsko-zagorske, u srijedu, 29, siječnja, oko 11 sati, prilikom postupanja policijskih službenika po zadaćama provođenja zajedničke represivno-preventivno akcije „Lijevak”, u suradnji s carinskim službenicima Službe mobilne jedinice Krapina, na ugibalištu odmorišta brze ceste D14 Špičkovina, u smjeru Bedekovčine, kontrolirano je osobno vozilo zagrebačkih registarskih oznaka u kojem su bili spomenuti muškarci..

-Izvršenom kontrolom osobnog vozila uočena je veća količina zelene biljne materije karakterističnog izgleda i mirisa, nalik na drogu tipa konoplja. Nakon toga je provedeno kriminalističko istraživanje gdje se došlo do saznanja da se 32-godišnji i 33-godišnji hrvatski državljani bave uzgojem marihuane u posebno izrađenim indoor laboratorijima u Zagrebu i Zlataru. Izvršene su pretrage domova i vozila prilikom čega je pronađeno sveukupno 333 stabljike u rastu nalik na konoplju, 11,3 kilograma zelene biljne materije nalik na drogu tipa konoplja, odnosno marihuana, 237 grama kanabisa u obliku ulja, više tisuća kuna u novčanicama i šest kompletnih indoor laboratorija opremljenih za proizvodnju konoplje. Vrijednost zaplijenjenog laboratorija procjenjujemo na otprilike 30 tisuća eura, a vrijednost marihuane je oko 45 tisuća eura – rekao je Košutić.

Protiv obojice su podnijete kaznene prijave zbog kaznenog djela Neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga, a muškarci su sinoć predani pritvorskom nadzorniku.
Košutić je istaknuo da je ovaj slučaj nije povezan sa slučajem u Kraljevcu:
-To su potpuno odvojeni slučajevi koji nemaju nikakve veze niti po modusu niti po izvršiteljima, odnosno po krim istraživanjima. Ovaj slučaj u Klanjcu je slučaj u kojem su surađivali sa službenicima iz Zagreba i oni su nastavili krim istraživanje.

Ni jedan od dvojice muškaraca nije otprije poznat policiji, nisu prijavljivani za takvu vrstu kaznenih djela i uopće nisu u evidencijama, rekao je Košutić dodavši ia da nije riječ o javnim osobama:
-To su građani koji nisu do sad imali problema sa zakonom i nisu eksponirani ni na koji način, a obojica su iz Zagreba.

Na pitanje kako su im ušli u trag, voditelj Službe kriminalističke policije PU krapinsko-zagorske je odgovorio:
-Policija ima suradnju s Carinom, to je tzv. akcija Lijevak, gdje se otprilike jednom, dvaput mjesečno provodi na određenim prometnicama gdje se sav promet zaustavlja, kontrolira i sve službe obrađuju ta vozila i ljude i tijekom te akcije 29. siječnja, naišli su i oni sa svojim vozilom. Slučajno su naišli…Oni su imali u vozilu dva, tri kilograma marihuane, a onda smo došli do svega ovoga.

Na pressici je govorio i načelnik PU krapinsko-zagorske Robert Pavić koji je novinare upoznao s podacima o sličnim kaznenim dijelima, odnosno policijskim akcijama tijekom prošle godine.
-Kaznena djela iz domene zlouporabe droge u 2019. godine počinjena su od strane 15 počinitelja. Sveukupno je zaplijenjeno 19.536 grama marihuane, 27 kom stabljika konoplje, 33,59 grama hašiša, 30 g amfetamina i drugih vrsta droga u manjim količinama. Isto tako, otkriven je jedan laboratorij gdje je zaplijenjena oprema za proizvodnju konoplje, ostaci biljka i lišća i novčani iznos od 18 tisuća kuna.
Također smo evidentirali i jedan pronalazak droge u mjestu Zajezda u Ivanečkom gorju gdje je pronađeno 6 vreća s marihuanom, sveukupne težine 18.050 grama.
Ukupna vrijednost zaplijenjene droge u 2019. godini iznosila je preko pola milijuna kuna, točnije po našim procjenama oko 510 tisuća kuna, a laboratorija i opreme više od 70.000 kuna – rekao je načelnik Pavić.

s.kalajdžija/sjever.hr

31.01.2020.

Input your search keywords and press Enter.