Now Reading:
U METROPOLI PREDSTAVLJEN KATALOG „KUĆE ZA ODMOR S PRIČOM” Martinčević: „Svi koji uzmu katalog u ruke htjet će doći u Varaždinsku županiju”
Full Article 6 minutes read

U METROPOLI PREDSTAVLJEN KATALOG „KUĆE ZA ODMOR S PRIČOM” Martinčević: „Svi koji uzmu katalog u ruke htjet će doći u Varaždinsku županiju”

Kako bi se što više domaćih i stranih turista moglo upoznati s onime što im Varaždinska županija nudi, izrađen je katalog nositelja standarda Kuće za odmor s pričom. Katalog su danas u Zagrebu predstavili župan Radimir Čačić, predsjedavajuća županijskom Turističkom zajednicom Natalija Martinčević i direktor TZ Miran Bojanić Morandini.

Martinčević je naglasila da je riječ o novom vidu promocije županijskog turističkog projekta „Kuće za odmor s pričom”.

-To je projekt koji smo pokrenuli na početku našeg mandata u Županiji, prije 2,5 godine, s ciljem da podignemo turističku ponudu Varaždinske županije.
To je zaista originalna autohtona priča koju su pokrenule Varaždinska županija i županijska Turistička zajednica, s idejom da sve ono najbolje iz naše županije prezentiramo i u kućama za odmor s pričom – pojasnila je Martinčević dodajući da se radi o posebno lijepo uređenim autohtonim objektima koji pobuđuju veliki interes kod turista, posebno stranih.

-Za sada statistike pokazuju da upravo najviše strani turisti žele doći u te kuće, a ono što nas je iznenadilo je da dolaze i gosti iz Skandinavije, Engleske, SAD-a. Njima se sviđa priroda, sviđa im se mir. Dakle, malo se mijenjaju trendovi u turizmu i više nije sve „more, gužve, plaže, gužve na autocestama”. Ljudi su cijele godine u gužvama u velikim gradovima, u podzemnim željeznicama, u prometu i jednostavno žele mir i tišinu, a to je ono što im mi nudimo, u krasno uređenim objektima, s domaćom hranom, s autohtonim namirnicama, s našim lokalnim autohtonim manifestacijama – pojasnila je Martinčević.

Kazala je i kako je županija, da bi pomogla i ohrabrila iznajmljivače,  pokrenula cijeli niz edukacija. Velika stvar je i izdvajanje značajnih financijskih sredstava za pokretanje tog vida turizma.

-Cijelu priču prošle smo godine sufinancirali po prvi put s milijun kuna koje smo podijelili iznajmljivačima. Ove godine nastavljamo sa sufinanciranjem tih projekata, ponovo u iznosu od milijun kuna, kako bi oni objekte unaprijedili, a neki otvorili nove – kazala je Martinčević. Za predstavljeni je katalog istaknula da je on izvrsna promocija za domaće, ali i za strano tržište.

-U ovako krasnom katalogu zainteresirani mogu vidjeti sve te Kuće za odmor s pričom, kako one izgledaju i što one nude. Puno smo se potrudili oko tog kataloga, dugo se to snimalo, tražile su se lokacije, snimalo se i dronom i sada imamo prekrasan katalog. Vjerujem da će se svi koji uzmu taj katalog u ruke odlučiti za odmor u Varaždinskoj županiji – završila je Martinčević. 

Župan Čačić prilikom predstavljanja kataloga „Kuće za odmor s pričom” rekao je da  se radi o najkvalitetnijem segmentu male ponude objekata s od tri do osam ležajeva u zagorskim bregima Varaždinske županije. Naglasio je da to najviša razina ponude u koju su uključeni jacuzziji, bazeni, saune, sve ono što današnji visokozahtjevni turist traži.

-Ono što je nama posebno drago je da već danas, nakon dvije godine otkad je projekt pokrenut, dosežemo otprilike 5 posto ukupnog kapaciteta u ponudi županije s tim ekskluzivnim objektima. Namjeravamo to dizati najmanje na 15 ili 20 posto. Ti standardni problemi hrvatskog turizma koji se često poistovjećuje s morem, s Jadranom, ovdje ni na kakav način nisu prisutni – izjavio je Čačić pojašnjavajući da su kontinentalni i jadranski turizam dvije različite stvari s različitim gostima.

-Druga je struktura gostiju, drugačiji su njihovi zahtjevi, a da ne govorimo o onom ključnom segmentu, tzv. apartmanizaciji koja je nadprosječno prisutna u Hrvatskoj u odnosu na europske razmjere. Samo Crna Gora ima veći postotak, 75 posto, mi smo na 60 posto u apartmanskom smještaju u odnosu na ukupnu ponudu, a prvi ispod nas su Talijani s oko 30 posto. Međutim, mi na kontinentu krećemo se oko 5 do 7 posto, u ponudi koja je 20 puta niža od jadranske – podaci su koje je ponudio Čačić. Zaključio je da je pred kontinentalnim turizmom, posebice u Varaždinskoj županiji, velika prilika.

-Mi imamo fantastičan prostor pred nama, naročito s obzirom na navike nove generacije turista. Oni traže ponudu kulture, upoznavanje s društvom, s gastronomijom, enologijom i to je sasvim druga struktura gostiju – istaknuo je varaždinski župan.

Morandini je istaknuo da je u projektu Kuće za odmor s pričom želja županijske turističke zajednice na jednom mjestu okupiti, pomoći i podržati s jedne strane privatne iznajmljivače, vlasnike tih objekata koji su većinom u ruralnom dijelu Varaždinske županije, s druge strane čuti i dobiti povratne informacije od turista i to sve skupa prilagoditi i dati širi kontekst destinacije.
-Nakon dva kruga strogog certificiranja, kroz nekoliko segmenata kroz koje su morali proći, od 60-ak kuća za odmor u Varaždinskoj županiji u ovom su projektu, završno s 2019. godinom, 34 objekta sa 151 krevetom. S velikim zadovoljstvom možemo predstaviti po prvi put trojezični katalog Kuće za odmor s pričom koji osim brojnih informacija o samim objektima sadrži servisne informacije o Varaždinskoj županiji, o zanimljivostima, događanjima i svemu onome što bi trebalo posjetiti i doživjeti – rekao je Morandini te dodao da se u TZ nadajuda će se ovaj projekt razvijati i prijeći ne samo županijske, već i granice Hrvatske.

-Trend koji nam se pokazuje u posljednje dvije-tri godine i doživljava eksponencijalni rast su upravo ruralni dijelovi kontinentalne Hrvatske koji su dosad bili potpuno skriveni od javnosti i novi su trend u zapadnoj Europi. Čak 90 posto turista koji dolaze u ove kuće su Nijemci, Danci, Skandinavci i ono što je možda najzanimljivije za same iznajmljivače kuća je da je njihov prosjek boravka minimalno sedam noći, većina ih je i 10 dana ili dva tjedna. Gotovo svi se vraćaju ili pak od usta do usta prenašaju tu priču, stoga se nadam da će se ova priča nametnuti na ovom vrlo zahtjevnom tržištu – zaključio je Morandini.

s.kalajdžija i a.kučić/sjever.hr

29.01.2020.

Input your search keywords and press Enter.