Now Reading:
Međimurska županija i Institut “Ivo Pilar” potpisali sporazum o suradnji
Full Article 2 minutes read

Međimurska županija i Institut “Ivo Pilar” potpisali sporazum o suradnji

Međimurska županija surađivat će sa zagrebačkim Institutom društvenih znanosti „Ivo Pilar”. Sporazum o suradnji potpisali su u srijedu u prostorijama Međimurske županije župan Matija Posavec i ravnatelj Instituta prof.dr.sc. Željko Holjevac.

Riječ je o okvirnom sporazumu koji je pretpostavka za daljnju suradnju, rekao je Holjevac dodavši kako već postoji spisak tema na kojima bi se radilo.

– Mogućnost suradnje je na različitim temama. Tu su demografija, manjinska pitanja, povijesni identitet i mogući razvoj. Ono na čemu ovaj institut generalno radi su dvije ključne dimenzije: identitet sredine, našim znanstvenim potencijalom nastojimo dodatno unaprijediti domicilne snage koje rade na identitetskim pitanjima, te razvoj. Ono što je naša orijentacija je svakako budućnost. Polazimo od povijesti, a to nam služi kako bismo znanje primijenili u jednoj suradnji i sinergiji s javnim ustanova da se osigura bolji prosperitet svih hrvatskih krajeva, a onda i Hrvatske u cjelini – naglasio je ravnatelj Instituta.

željko holjevac

Međimurski župan Matija Posavec naglasio je kako je Županiji veliko zadovoljstvo potpisati sporazum s jednom od najrespektabilnijih ustanova u Hrvatskoj.

– Njihovo područje djelovanja je vrlo široko i to možemo dobro iskoristiti, pogotovo jer imaju multidisciplinarni pristup znanstvenoj praksi i istraživanjima. To je za nas naročito važno jer neke procese koji se događaju u Međimurju, ali i Hrvatskoj, previše ocjenjujemo na temelju dojma, a bez fakta utemeljenim na znanstvenim istraživanjima i to ovom suradnjom planiramo promijeniti – dodao je župan rekavši kako osim tema migracije, demografije, nacionalnih manjina, postoji mogućnost i izrade monografije sa svim podacima na jednom mjestu, kako bi se vidjelo kako su se određeni procesi mijenjali od prošlosti do danas, uz neke projekcije za budućnost.

posavec

Inače, Institut „Ivo Pilar” vodeći je javni institut u Hrvatskoj u području društvenih znanosti. Ravnatelj Željko Holjevac naglasio je kako su tri glavne struke u institutu psihologija, sociologija i povijest, a pored toga postoji i desetak srodnih disciplina, među kojima je i demografija, a upravo je to područje povezalo Međimursku županiju i Institut. Naime, u institutu radi međimurka, dr.sc. Rebeka Mesarić Žabčić, koja se bavi demografskim temama.

Osim doktorice Mesarić Žabčić, na potpisivanju sporazuma bio je i predsjednik znanstvenog vijeća, prof.dr.sc. Nenad Pokos, jedan od institutskih demografa, te županijski pročelnici.

m.furlan/sjever.hr 29.01.2020.

Input your search keywords and press Enter.