Now Reading:
KOTLOVNICA U KRLEŽINOJ Avar: „Bili smo u pravu, uštede koje smo zacrtali su postignute”
Full Article 4 minutes read

KOTLOVNICA U KRLEŽINOJ Avar: „Bili smo u pravu, uštede koje smo zacrtali su postignute”

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar na današnjoj je konferenciji za novinare govorio o rezultatima rekonstrukcije kotlovnice u zgradi u Ulici Miroslava Krleže 1a u Varaždinu, a osim novinara, konferenciju je nazočio direktor Vartopa Zdravko Rogina i nekoliko stanara zgrade u Krležinoj.

Podsjetimo, upravo u toj je stambenoj zgradi proveden pilot projekt rekonstrukcije kotlovnice koji je završen u listopadu prošle godine, a tijekom kojeg je, prema Avarovim riječima, izbačena stara i uvedena nova kotlovnica, što je u konačnici građanima trebalo donijeti niže račune.
-Prvi referentni računi za prosinac 2019. godine pokazali su se dobrom polazišnom točkom jer vidimo da prosječna ušteda iznosi gotovo 20 posto, a bilo je tu i povećanje cijene energenta. Prvi podaci pokazuju da smo bili u pravu i da su uštede koje smo zacrtali postignute – istaknuo je Avar.

Na primjedbu da ima i nezadovoljnih stanara zamjenik gradonačelnika odgovorio je da je sve napravljeno kako treba.
-Problemi koji su se javili bili su isključivo vezani uz nekakvu rekonstrukciju unutar stana, od pogrešnih termostatskih ventila, do prljavih perlatora. Takve se stvari rješavaju, a ono što će sigurno stanari primijetiti jest da uštede za 80 od 97 korisnika postoje, a za 17 stanara je nešto viša cijena. Naime, neki se uopće nisu grijali prošlu sezonu pa se to ne može usporediti, a imamo i dodatni moment da ljudi sad imaju grijanje 24 sata, što prije nisu imali pa vidimo da su neki promijenili svoje navike i griju se i noću. Zato ne možemo točno usporediti, no vidi se da su kod onih koji imaju isti režim grijanja računi manji i do 300 kuna. To ovisi od računa do računa, ali neki imaju i uštedu od čak 40 posto.

Avar je objasnio i zašto su se odlučili na rekonstrukciju kotlovnice, a ne na etažno grijanje:
-Grad ne može financirati uvođenje etažnog grijanja jer je to ulaganje u privatnu imovinu, pa smo se odlučili predložiti i financirati pilot projekt kotlovnice, što je u skladu s važećim propisima. U nekim drugim gradovima, primjerice u Bjelovaru, građani su išli sami raditi rekonstrukciju kotlovnice ili su išli na etažno grijanje i za to su morali izdvojiti svoja sredstva, a ovdje je sredstva izdvojio Grad koji je napravio pilot projekt preko Vartopa.

Avar je istaknuo i da je trošak za zajedničke dijelove, kotlovnicu i zgradu, iznosio, 2,7 milijuna kuna plus PDV, a razvod po stanovima, vezan isključivo uz toplu vodu, oko 455 tisuća kuna.
-Budući da je to ulaganje u privatnu imovinu, to ne može financirati ni Vartop, ni Grad Varaždin te s obzirom na to kako je tko želio da mu se napravi razvod u stanu, troškovi su varirali od 1.600 do 5.300 kuna, s time da je Vartop ponudio otplatu na 15 godina, pa bi rata varirala od 9 do 30 kuna mjesečno, ovisno o preinakama u stanu, o čemu odlučuju sami vlasnici – rekao je Avar.

Podaci o potrošnji, odnosno uštedama pratiti će se i dalje, stanari će uskoro dobiti i kodove za pristup serveru na kojem će moći i sami provjeravati svoju potrošnju, a tijekom ove će godine biti vidljivi i efekti ugradnje solarnih panela koji bi također trebali donijeti uštede.
-Za godinu dana imat ćemo konkretnije podatke, kada uzmemo u obzir i plin i sunce kao energente, kada sve to dođe u funkciju. Možemo zaključiti da su dosadašnji pokazatelji dobri, efikasnost je tu, vidi se ušteda na računima, a utrošak energije u zgradi je prošle godine bio 23 posto manji u odnosu na 2018. – zaključio je Avar.

a.kučić/sjever.hr

20.01.2020.

Input your search keywords and press Enter.