Now Reading:
Posavec: Brojke pokazuju uzlazni trend u obrtništvu u Međimurju
Full Article 3 minutes read

Posavec: Brojke pokazuju uzlazni trend u obrtništvu u Međimurju

majstorkske diplome

U Međimurju vlada interes za zanimanja poput automehaničara, limara, bravara, frizer. Dokaz tome je podjela 38 majstorskih diploma za 37 majstora održana u petak u Obrtničkoj komori Međimurske županije. Nastavak je to sve većeg interesa za ova zanimanja i stjecanja majstorske diplome, a radi se o 28 majstora iz Međimurske, šest iz Varaždinske, dva odnosno dvije iz Primorsko-goranske županije te jednom majstoru iz grada Zagreba.

Da veseli sve veći interese za majstorske ispite potvrdio je predsjednik Obrtničke komore iz Međimurja Boris Lukovnjak. No,ono što dodatno raduje je da se sve više govori i o strukovnim i deficitarnim zanimanjima.

-Nadamo se da će sve više roditelja usmjeravati djecu prema tim strukama – izjavio je Lukovnjak.

Inače, samo prošle godine Obrtnička komora Međimurske županije, nakon četiri ispitna roka, podijelila je 80 majstorskih titula dok je od prvog ispitnog roka, još tamo 1996. do kraja godine svoje diplome dobilo ukupno 658 majstorica i majstora.

Novim majstoricama i majostorima čestitao je i župan Međimurske županije Matija Posavec.

-Obrtnička komora Međimurja u suradnji s Međimurskom županijom provodi niz projekata kako bi poboljšali status obrtnika. Osim stipendiranja deficitarnih zanimanja, sufinanciranja nastupa obrtnika na sajmovima, program koji je vrlo značajan su majstorski ispiti odnosno majstorske diplome. Brojke pokazuju uzlazni trend u obrtništvu u Međimurju. Prije tri godine bilo je 1195 obrtnika, a prošlu smo godinu završili sa 1354 obrtnika. Oko 160 obrtnika više. Privlačenjem EU sredstava, razvoj infrastrukture, brojne investicije koje se provode u Međimurju, sasvim sigurno uz gospodarstvo, obrtnicima daju jednu sigurnost, novi posao – kazao je Posavec. Dodao je da obrtnici mogu biti sigurni da će posla za njih biti i da se stvari pomiču nabolje puno brže u zadnjih par godina.

Naglasio je da su strukovna zanimanja segment obrazovanja koji Međimurska županija jača.

-Povećavamo koliko možemo kvote za strukovno obrazovanje. Danas imate puno tvrtko koje ulaze već u škole, prve, druge ili treće razrede. Nude im stipendije i po završenom obrazovanju zaposlenje. Centar kompetentnosti u strojarstvu, Znanstveno-istraživački centar Metalska jezgra je upravo to povezivanje obrazovanja i gospodarstva u ovom strukovnom dijelu tako da smo mi već danas obrazovanje prilagodili potrebama tržišta rada, a ne potrebama Zavoda za zapošljavanje – zaključio je Posavec.

s.kalajdžija/sjever.hr 17.01.2020.

Input your search keywords and press Enter.