Now Reading:
Župan Koren: „Ova je godina bila investicijska za zdravstvo, u 2020. na redu je i obrazovanje”
Full Article 4 minutes read

Župan Koren: „Ova je godina bila investicijska za zdravstvo, u 2020. na redu je i obrazovanje”

Koprivničko-križevački župan Darko Koren u ponedjeljak je upriličio tradicionalno druženje s novinarima, kako bi se osvrnuo na godinu koja je na izmaku te najavio planove za nadolazeću 2020. godinu.

-Kao što smo i planirali, u ovoj smo godini započeli jedan veliki investicijski ciklus u zdravstvu koji će trajati i sljedeću cijelu godinu, izgradnjom dnevnih bolnica, projekta vrijednosti 47 milijuna kuna, uz još 24 milijuna za energetsku učinkovitost. Nabavili smo opremu za Zavod za hitnu medicinu, investirali u projekt Pozdrav u Domu zdravlja. To je ciklus od 80-ak milijuna kuna – rekao je župan Koren i najavio i ulaganje u medicinsku konzilijarnu zdravstvenu zaštitu:
-Mi plaćamo 8, 9 specijalista u Križevcima i Đurđevcu koji redovito obavljaju tu djelatnost na našim ispostavama Doma zdravlja što je izuzetno važno za ljude. Uveli smo program sufinanciranja kamata za kredite za liječnike, to je isto pokazatelj brige za najvažniji segment zdravstva, a to su kadrovi.

Sljedeća će godina biti investicijska godina za obrazovanje, kazao je župan naglasivši da je u pripremi projekt izgradnje pet školskih sportskih dvorana.
-Prije nekoliko dana potpisan je ugovor za centar kompetencija vrijedan 30 milijuna kuna. Smatramo da je to izuzetno bitno zbog ulaganja u prostore naše obrtničke škole koja je opterećena kroničnim nedostatkom prostora. Tu je ulaganje i u đurđevačku srednju obrtničku školu. Kad govorimo o školstvu, nastavljamo subvencionirati prijevoz srednjoškolaca, provodimo besplatnu školsku prehranu za učenike koji žive u težim uvjetima, osiguravamo 40 pomoćnika u nastavi za djecu s posebnim potrebama. Dodijelili smo najveći broj stipendija ove godine, njih 60 – istaknuo je koprivničko-križevački župan te se osvrnuo i na situaciju u gospodarstvu:

-Možemo potpomagati malo gospodarstvo i obrtništvo, a veliko gospodarstvo na svu sreću ne treba našu pomoć. Ono je ove godine proizvelo rekordne poslovne rezultate, oko 12,6 milijardi kuna ukupnih prigoda gospodarstva, na to se mora nadovezati još i nedefinirani prihodi u sektoru poljoprivrede, a isto tako možemo govoriti i o 725 milijuna dolara vanjsko trgovinske razmjene što nas svrstava u gornji dom hrvatskih izvoznika i jedna smo od županija gdje je izvoz veći od uvoza.

Koren je podsjetio i na činjenicu da je na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Skupštine Korpivničko-križevačke županije usvojen proračun za 2020. godinu:
-Kroz naš proračun iduće godine idu i plaće zaposlenika u obrazovanju i naš je proračun ukupno 745,5 milijuna kuna. To zvuči jako puno, no činjenica je da su najveći dio tih sredstava samo transferi, a sam proračun je daleko manji, ali još uvijek dostatan da uspijevamo servisirati sve one funkcije i obveze koje zakon od nas traži. Omogućuje nam i određen prostor za investicijske kreacije, pogotovo za EU projekte koje ćemo u idućoj godini još više dinamizirati.

Prema riječima župana Korena, najznačajniji događaj ove godine dogodio se 16. prosinca, kada je održan sastanak Vlade na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem i svih hrvatskih župana, kroz Izvršni odbor Zajednice županija.
-Između ostalog, tog dana smo simbolično otvorili dionicu pruge Sveti Ivan Žabno – Gradec, prometnog pravca koji je najbitniji za Bjelovarsko-bilogorsku županiju, ali se cjelokupna investicija provodila i u našoj i u Zagrebačkoj županiji, tako da to, na neki način, jest naš projekt. To je prva investicija u željezničku infrastrukturu u Hrvatskoj jer zadnja je željeznica napravljena prije 52 godine. investicija je vrijedna 258 milijuna kuna i najavljuje ogroman investicijski ciklus koji će se događati upravo na prostoru naše županije – rekao je Koren dodavši da je trenutno u realizaciji projekt rekonstrukcije i izgradnje 2. kolosijeka pruge Dugo Selo – Križevci te da je prije nekoliko dana turska kompanija potpisala ugovor vrijedan više od 3 milijarde kuna, za gradnju i rekonstrukciju pruge Križevci – Koprivnica.
-Dakle, od ulaza u našu županiju do Koprivnice radi se nekih 4,5 milijardi kuna investicija. Ne znam ima li koja županija, pa i one veće od nas, takve iznose investicije na svojim prostorima. To su državne investicije, dio nacionalne prometne strategije, a srećom obuhvaćaju i ovaj naš prostor.

Na kraju, župan Koren podsjetio je i na potpisane sporazume prema kojima će županije preuzeti poslove Državne uprave.
-Od nove godine preuzimamo 52-oje ljudi i vjerujem da će taj sustav funkcionirati malo bolje nego što je to bilo dosad i mislim da ćemo uspješno pružati sve one usluge koje su sastavnica cijelog tog sustava. Riječ je o otprilike 200 poslova i usluga koje su uredi Državne uprave pružali korisnicima.

s.kalajdžija/sjever.hr

30.12.2019.

Input your search keywords and press Enter.