Now Reading:
Čakovec: Potpisani ugovori o stipendiranju studenata
Full Article 3 minutes read

Čakovec: Potpisani ugovori o stipendiranju studenata

Već tradicionalno, u ponedjeljak je u čakovečkoj Gradskoj vijećnici održano svečano potpisivanje Ugovora o stipendiranju studenata s područja Grada Čakovca. U ovoj je akademskoj godini dodijeljeno ukupno 88 novih stipendija, a na svečanom potpisivanu bilo je 22 studenata.

Dosadašnji način stipendiranja studenata s čakovečkog područja od sljedeće se godine znatno mijenja. Naime, prema novoj Odluci o poticanju visokoškolskog obrazovanja, stipendije za deficitarna zanimanja, nakon redovnog završetka studija, više se ne moraju vraćati. Također, studenti koji upišu studij koji nije na listi deficitarnih zanimanja, a redovno ga završe s uspjehom većim od 4,5 stipendiju također ne trebaju vratiti. Stipendiju ne trebaju vraćati niti studenti koji na završetku studija imaju prosjek ocjena veći od 4,0, a sudjelovali su u međunarodnim razmjenama ili na nekom međunarodnom natjecanju ili smotri. Uvedena je i treća kategorija, zajedničke stipendije s poduzećima, kojoj je cilj i pomoći čakovečkom gospodarstvu da pronađe stručne, visokoobrazovane kadrove

Kako je, pozdravljajući studente rekao gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, nova Odluka dio je šire obrazovne, ali i demografske politike koju Grad smisleno provodi na svom području te koja za cilj ima ne samo povećanje broja stanovnika, već i podizanje obrazovne strukture, primanja te dobrobiti zajednice te kvalitete života u gradu.

-Čakovec je danas grad koji ima najviše studenata s obzirom na broj stanovnika u Hrvatskoj, a dio zasluga u tome leži i u sustavnom višegodišnjem stipendiranju. Od 2000te godine pa do danas ukupno je stipendirano 2065 studenta, a na to je utrošeno preko 35 milijuna kuna – naglasio je gradonačelnik Kovač.

Ranije ove godine podignuti su i iznosi stipendija. Tako student koji studira u Čakovcu svake godine studija dobiva 4.000,00 kuna, odnosno 400,00 kuna u deset mjeseci. Studeni koji se školuju u Varaždinu godišnje dobivaju 5.000,00 kuna, a svi ostali, uključujući i inozemstvo 9.000,00 kuna godišnje.

Na posljednji natječaj javilo se ukupno 103 kandidata, od čega je njih 88 potpisalo ugovore. Ostali ili nisu zadovoljili kriterije ili su u međuvremenu dobili državnu stipendiju. Njih 39 upisalo je studije na kojima se školuju za deficitarna zanimanja na području županije, a 58 studenta upisalo je ostale studije. Osim preddiplomskog studija, devetorici studenata stipendira se diplomski, a dvanestorici integrirani studij.

Grad Čakovec zajedno s novim stipendistima, trenutno financijski podupire 260 studenata. Preko 50 posto studenata u roku završava studije, a velik broj njih ostaje u Čakovcu i Međimurju ovdje graditi poslovne karijere.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, međimurskom gospodarstvu nedostaju, liječnici, farmaceuti, računalni stručnjaci, rehabilitatori, logopedi, diplomirani inženjeri elektrotehnike i strojarstva, diplomirani profesori fizike, matematike, anglistike, psiholozi, radni terapeuti, stručnjaci u obućarskoj tehnologiji te odgajatelji u ranom predškolskom odgoju i obrazovanju.

www.sjever.hr

30.12.2019.

Input your search keywords and press Enter.