Now Reading:
Gradonačelnik Ivanca na kraju godine – Batinić: Sve što je zacrtano, to je i realizirano
Full Article 12 minutes read

Gradonačelnik Ivanca na kraju godine – Batinić: Sve što je zacrtano, to je i realizirano

Ivanec

Kraj godine uvijek je prigoda za osvrt na sve što je ostvareno u proteklih dvanaest mjeseci, ali i za postavljanje ciljeva u narednoj godini. Vrijeme je to kad se sumiraju rezultati poslovanja, a o tome smo razgovarali i s gradonačelnikom Ivanca Miloradom Batinićem. Osvrnuo se na investicije na području grada, kako realizirane, tako i buduće, ali i na svoj dugogodišnji rad u Hrvatskom saboru.

Na sjednici početkom prosinca izglasan je proračun Grada Ivanca za 2020. godinu vrijedan gotovo 49 milijuna kuna. Što je sve planirano ovim velikim proračunom?

Proračun Grada Ivanca kreiran je razvojno. Potvrđuje to i podatak da je najviše novca, gotovo 13 milijuna kuna, namijenjeno programu gradnje komunalne infrastrukture, dok je za program njena održavanja planirano 4,26 milijuna. Dosad rekordnih 8 milijuna kuna namijenjeno je predškolskom odgoju, kulturi blizu 3, a sportu gotovo 2 milijuna kuna. Među većim izdacima treba izdvojiti ulaganja Grada u školstvo, u iznosu od 1,14 milijuna kuna. Proračun je dobio podršku velike većine vijećnika, uz HNS i HSU podržali su ga i HDZ i SDP, a protiv je bio samo jedan vijećnik Reformista.
Od većih projekata u2020. godini treba izdvojiti program modernizacije nerazvrstanih cesta, koji je donesen konsenzusom u Gradskom vijeću. Ide i sanacija klizišta uz sufinanciranje Hrvatskih voda. Kreće se u izradu glavnog projekta gradskog trga, potom i njegova zatvaranja za promet i pretvaranja u pješačku zonu te paralelno, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Slijedi i druga faza uređenja glavnog gradskog parka s gradnjom pješačkih staza, javne rasvjete i uređenjem paviljona. Važni projekti su i dogradnja vrtića u Ivancu, izrada projektne dokumentacije za novi dječji vrtić u Radovanu, zatim, uređenje centralnog trga u Margečanu, odnosno središnjeg dijela naselja, gdje će se izgraditi i dječje igralište te urediti pješačka zona. Slijedi i nastavak, a onda završetak gradnje sanitarne kanalizacije u naselju Bedenec, koja se financira europskim novcem. Paralelno gradimo i oborinsku odvodnju uz županijsku cestu u suradnji sa ŽUC-om. Nastavlja se i daljnje uređenje društvenih domova te opremanje domova koji su u međuvremenu izgrađeni. U planu je dovršetak rekonstrukcije objekta bivše Retra, koji će Grad staviti na raspolaganje za rad Kluba mladih Ivanec, KUD-a Rudolf Rajter i nekih drugih udruga. Uslijedit će i rekonstrukcija stare škole u Salinovcu za potrebe udruga i vatrogastva. Ali to je samo manji dio projekata koji nas očekuju u 2020., bit će i niz drugih.

Ivanec

U planu su i velike investicije u obrazovanju, kao i dugoočekivana dogradnja škole.

Ono što je problem u Ivancu jest dogradnja osnovne škole koju čekamo već dugi niz godina, jer nije ušla u onaj prvi val 2006./2007. godine. U zadnjoj godini mandata bivšeg župana, a sadašnjeg potpredsjednika Vlade i ministra Štromara, Gradsko vijeće je prihvatilo model JPP-a, a sada je i Županijska skupština konačno potvrdila tu odluku. U međuvremenu je ta tema aktualizirana u javnosti, roditelji i građani s pravom postavljaju pitanja zašto je je jedna od najvećih škola u Županiji stavljena „po strani“. Slali smo upite Županiji kada će se krenuti s tim i kako, no odgovora nije bilo. U međuvremenu sam ja pokrenuo inicijativu na Gradskom vijeću da Grad preuzme osnivačka prava od Županije za sve osnovne škole (OŠ Ivanec s područnim školama i OŠ Radovan), kako bismo mi sami mogli preuzeti obavezu dogradnje. Za projekt škole Ivanec bili smo spremni i kreditno se zadužiti. Nažalost, vijećnici HDZ-a, SDP-a i Reformista nisu podržali tu inicijativu. Cilj je bio da tema dogradnje škole Ivanec dođe na Županijsku skupštinu, što se na kraju i dogodilo, te je napokon donesena odluka da se ide u dogradnju po modelu JPP-a. Gradsko vijeće Ivanca prihvatilo je tu odluku, a sada je na redu osnivač, odnosno Županija, koja po pitanju dogradnje mora pokrenuti sve daljnje propisane procedure. Suglasnost Ministarstva obrazovanja i ministrice Divjak da se može krenuti u realizaciju Županija je dobila, a nadležna ministarstva – a to su Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo financija – trebaju u konačnici odobriti taj projekt. Grad Ivanec ga je spreman sufinancirati s 10%. Vjerujem da će Županija uspjeti sve odraditi sve potrebno kako bi se s dogradnjom krenulo što prije.

Što se tiče predškolskog odgoja, Grad Ivanec u ovaj segment investira značajna sredstva, ukupno preko 8 milijuna kuna. Za smještaj djece u gradske vrtiće iz proračuna izdvajamo gotovo 3,4 milijuna kuna, dok još s milijun kuna sufinanciramo smještaj u vanjske vrtiće. Financiranjem vrtićkih programa i male škole Grad je obuhvatio više od 90% djece predškolskog uzrasta! Zbog sve većeg broja djece upisane u vrtiće, pojavljuje nam se nedostatak prostora u gradskom vrtiću pa se spremamo za njegovu dogradnju, idejni projekt je već izrađen. Krenut ćemo s drugim natječajem za gradnju vrtića u Radovanu, kojim najprije želimo dobiti eventualni iskaz interesa privatnih investitora. Međutim, ako privatnici ne iskažu interes za gradnju novog, većeg vrtića, tada će njegovu gradnju pokrenuti Grad. Nadamo se europskom novcu za taj projekt. Od većih izdataka za djecu svakako treba spomenuti da je Grad ove godine (a tako će biti i iduće) roditeljima sufinancirao nabavu radnih bilježnica, temeljem kriterija i cijena koje je propisalo Ministarstvo obrazovanja. Također, Grad roditeljima prvašića svake godine isplaćuje 700 kuna potpore za opremanje za polazak u školu.

Ivanec

Od 1. siječnja kreće porezna reforma, a time i rasterećenje dohotka. Kako će se to odraziti na proračun?

Imamo dvije osnovne stavke: oslobađanje mlađih sugrađana do 25 i do 30 godina u potpunosti ili djelomično plaćanja poreza na dohodak, dok je s druge strane, povećan neoporezivi dio dohotka. Temeljem izmjena Zakona o financiranju lokalne samouprave i fiskalnim izravnanjem (što je bio i jedan od uvjeta HNS-a za ulazak u koaliciju, a kojim smo tražili da se dio prihoda proračuna lokalnih samouprava koji je ispod prosjeka RH sufinancira iz državnog proračuna), Grad Ivanec je dobio 11,5 do 12 milijuna kuna veći proračun na godišnjoj razini. Što se tiče ovog daljnjeg poreznog rasterećenja, ono se neće previše odraziti na područje grada Ivanca, barem ne toliko da se ne bi mogli realizirati neki projekti. Proračun je projiciran i temeljem tih poreznih rasterećenja. Riječ je o zaista hvalevrijednoj inicijativi i drago mi je da je uvažen prijedlog koji je klub HNS-a dao, a to je da ta porezna rasterećenja za mlade idu temeljem godišnje prijave poreza.

Gotovo sve političke opcije prihvatile su vaš proračun, i HDZ i SDP, osim jednog vijećnika Reformista. Kako to komentirate?

Moj način funkcioniranja je na tragu politika koje HNS provodi u velikoj većini gradova i općina. Imajmo na umu da je gradonačelnik biran direktno od građana. Na izborima 2017. prezentirao sam svoj program i on je već u prvom krugu dobio podršku većine građana. Međutim, jednako uvažavam i ostale političke opcije i njihove programe, jer birači su i njima dali mandat. Prijedlog proračuna i višegodišnji programi koje sam prezentirao na početku mandata dobili su konsenzus svih političkih opcija. Lokalna politika je uglavnom komunalna politika i ne vidim razloga zašto bi po tim pitanjima trebalo biti većih prijepora. Sadašnjim programima vrlo kvalitetno smo pokrili sve segmente življenja u gradu Ivancu, sve potrebe naših sugrađana. To smo projicirali kroz višegodišnje programe i uvjeren sam da je to glavni razlog zašto smo dobili gotovo konsenzualnu podršku. Što se tiče Reformista, oni su predložili jedan amandman koji je odbijen iz formalnog razloga, jer nije podnesen u skladu sa Zakonom o proračunu. Ali isto tako, u obrazloženju sam se afirmativno očitovao o njihovom programu potpora mladima za rješavanje stambenog pitanja. Međutim, u ovo vrijeme, kada Ministarstvo graditeljstva i ministar Štromar nude vrhunske potpore mladima za rješavanje stambenog pitanja (od subvencioniranih kredita za adaptaciju, za gradnju, za kupovinu), i lokalna samouprava također tu može dodatno može pomoći i razmišljamo u tom smjeru. Međutim, nisam sklon tome da se keš daje na ruke jer percepcija javnosti za takvu praksu u pravilu nije pozitivna. Zato nam je cilj razraditi kvalitetan program koji će biti dugoročan, transparentan i održiv, a koji se neće temeljiti na načelu „keš na ruke“. Nadam se da će mladi biti zadovoljni i u onom dijelu rasterećenja što se tiče naših lokalnih, gradskih poreza. Druge neke subvencije nismo u mogućnosti realizirati, ali se mogu ostvariti paralelno s onima koje odobrava Ministarstvo graditeljstva.

Ivanec

Osvrnite se malo na proteklu godinu, kakva je bila? Po čemu će je građani, a i vi sami pamtiti?

Što se tiče rada gradonačelnika i gradskih službi, bila je iznimno intenzivna. Povećanje proračuna pokrenulo je investicijski val na cijelom administrativnom gradskom području i takva investicijska produkcija zahtijevala je izvanserijski angažman gradske uprave. Možemo biti zadovoljni, sve što je zacrtano, to je i realizirano. Vjerujem da su građani zadovoljni izvršenim radovima i načinom kako smo radili. Kraju smo priveli dva velika EU projekta (gradnja turističke ceste u Prigorcu i veliko parkirališta, energetska obnova doma Lančić-Knapić), proteklih dana završili smo s programom modernizacije nerazvrstanih cesta (položeno je 5,5 km asfalta, program je bio vrijedan 3,1 milijuna kuna). Također, završili smo s programom uređenja svih gradskih groblja za 2019., isto tako s programom sanacije klizišta, završili smo s radovima na pet društvenih domova, spravama za igru opremili osam dječjih igrališta, građevinski dovršili Muzej planinarstva, pokrenuli projekt novog turističkog brendiranja Ivanca kao Planinarskog grada itd.

Ivanec

Dugo ste zastupnik u Hrvatskom saboru, što se može napraviti da se vrati pozitivna percepcija?

Gledajući iz osobne perspektive, politiku shvaćam vrlo ozbiljno. To je odgovoran posao i upravo tako nastojim djelovati i obavljati ga na lokalnoj i na nacionalnoj razini. Na žalost, činjenica je da čak i cijelim određenim političkim opcijama – a ne samo pojedinim saborskim zastupnicima – Sabor služi kao pozornica za osobnu promociju, a ne kao mjesto ozbiljnog političkog rada na kome se donose krucijalne odluke za stvaranje pretpostavki za kvalitetniji život građana. Žalosno je što pojedinci svojim performansima u Saboru vulgariziraju i ridikuliziraju politiku te time utječu na stvaranje potpune pogrešne javne percepcije rada saborskih zastupnika, ali i Sabora u cjelini. Čak sam jednom prilikom, kad je jedan saborski zastupnik radio predstavu i namjerno provocirao da ga se izbaci van, predložio predsjedniku Sabora da se ugase TV kamere i da se takvi performansi u pravilu ne prenose. Dosta sam upita imao od svojih sugrađana, i u Varaždinu i šire, kako spriječiti takve stvari. Što učiniti? Kojim zakonima? Praksa pokazuje da o samim biračima ovisi koga će birati. Oni odlučuju o tome žele li u Saboru pristojne, korektne i ozbiljne ljude ili performere.
Također, određene političke opcije ne produciraju nikakav sadržaj u Saboru, niti kroz amandmane, niti kroz raspravu. Mi u Klubu HNS-a nastojali smo biti aktivni i dati udio manje-više u svim prijedlozima zakona koji su došli u Sabor. Zadovoljan sam i radom naših ministara u Vladi, a i kao koalicijski partner mogu istaknuti zadovoljstvom radom i u ovoj, ali i u prethodnim dvjema godinama, kada smo producirali niz dobrih zakona koji su se direktno pozitivno odrazili na budžete građana i rasterećenje gospodarstva te pogotovo, na povećanje lokalnih proračuna.

Ivanec

Ove je godine grad Ivanec bogatiji za još jednu manifestaciju, Advent u Ivancu. Kako ste se odlučili za ovaj projekt?

Prvi puta imamo Advent u Ivancu. Razmišljali smo o tome i prethodnih godina, ali tada nismo krenuli u realizaciju zbog ograničenih financijskih mogućnosti. Cilj je, naravno, da građanima u vrijeme blagdanskih dana omogućimo bogatiji društveni život, a djeci novo događanje u gradu i klizalište za vrijeme školskih praznika. Nakon proteklih dana kada su atmosferu pokvarile proljetne temperature, povratkom nižih temperatura klizalište je ponovno u punom pogonu, a nadam se da će tako i ostati, kako bi djeca za vrijeme zimskih školskih praznika mogla u punoj mjeri iskoristiti klizalište i sve one sadržaje koje smo im namijenili. Ovogodišnja iskustva bit će nam osnova za planiranje još boljeg Adventa u idućoj godini. Međutim, pravi doživljaj adventa i organizacije takve manifestacije, ali i svih drugih koje nastojimo organizirati, moći ćemo u punom obimu vidjeti kada trg bude zatvoren za promet.

Za kraj, koja je Vaša poruka za kraj jedne te početak druge godine?

Sugrađanima želim dobro zdravlje, da ove blagdane provedu u miru, veselju, radosti. Svim građanima hvala na suradnji, oni su cijelo vrijeme naši najvjerniji partneri na terenu, naši suradnici i naš korektiv. I dalje ih molim za strpljenje kad je riječ o realizaciji nekih predstojećih projekata, ali i za podršku koju su nam uvijek dosad davali. Grad im je nastojao biti korektan partner, a tako će biti i u 2020. godini. Svima sretan Božić i zdrava i vesela Nova godina!

Ivanec

n.kalajdžija / sjever.hr

26.12.2019.

Input your search keywords and press Enter.