Now Reading:
Održan stručni skup „Neurosenzomotorička osnova teškoća u čitanju i pisanju“
Full Article 2 minutes read

Održan stručni skup „Neurosenzomotorička osnova teškoća u čitanju i pisanju“

Novosel

Objasniti neurosenzomotoričku osnovu poteškoća u čitanju i pisanju, prikazati primjere, ponuditi rješenja kao pomoć u nastavi za učenike s teškoćama u čitanju i pisanju u osnovnoj i srednjoj školi bio je cilj stručnog skupa pod nazivom „Neurosenzomotorička osnova teškoća u čitanju i pisanju“, a koji je okupio preko 160 sudionika u palači Herzer.
Sudionici skupa bili su pretežno učitelji, nastavnici i profesori osnovnih i srednjih škola, a predavači poznati varaždinski logopedi mr.sc. Tatjana Novosel-Herceg i dr.sc. Darko Novosel iz ValMod centra logopedije.

– Prema provedenom istraživanju iz 2016. godine postotak pojavnosti teškoća u čitanju i pisanju bio je negdje oko 20 posto, ali u prosječno tri do sedam posto ostaju kao prave teškoće u čitanju i pisanju. Međutim, do 2018. godine taj je postotak narastao do deset posto i možemo reći kako iz godine u godinu imamo sve više djece s poteškoća u čitanju i pisanju, te je stoga najvažnije pravovremeno to uočiti i reagirati – uvodno je istaknula mr.sc. Tatjana Novosel-Herceg, prof.logoped.

Iako se teškoće u čitanju i pisanju službeno mogu dijagnosticirati u trećem razredu osnovne škole, oni su već vidljivi u tzv.drugom polugodištu prvog razreda, dok se simptomi koji kasnije vode u poteškoće mogu javiti puno ranije. Iz tog razloga je rana intervencija itekako važna kako bi se na vrijeme postigla reorganizacija živčanog sustava.
– Dijete koje ima teškoće u čitanju i pisanju nije lijeno, nije da ne želi čitati, pisati, odnosno učiti. To je neurološki status moždane organizacije koja daje takve simptome. Rehabilitacija koju mi primjenjujemo nije ono „čitaj i piši što više da bude bolje“, jer takvo dijete već ionako ima averziju od čitanja i pisanja jer mu to predstavlja jedan veliki mentalni problem. Mi trebamo reorganizirati živčani sustav, aktivirati bazne predvještine čitanja i pisanja kako bi dijete moglo bolje i tečnije čitati i pisati – naglasila je Novosel.
Stručnom skupu prisustvovali su i zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica te zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak.

n.kalajdžija / sjever.hr

21.12.2019.

Input your search keywords and press Enter.