Now Reading:
Državni tajnik Tušek: Čuli smo iskustva poljoprivrednika koja su nam važna kod donošenja Strategije razvoja poljoprivrede RH-a
Full Article 3 minutes read

Državni tajnik Tušek: Čuli smo iskustva poljoprivrednika koja su nam važna kod donošenja Strategije razvoja poljoprivrede RH-a

U Svetom Martinu na Muri u petak, 20. prosinca, otvoreni su prvi Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva u organizaciji Ministarstva poljoprivrede. Da je riječ o važnom događaju potvrđuje dolazak premijera Andreja Plenkovića. Kazao je kako je Vlada u svom programu prepoznala poljoprivredu kao važan resor, a snažan razvoj poljoprivrede definiran je i kao jedan od glavnih ciljeva Vlade. Spomenuo je oko 550 milijuna kuna neizravnih potpora poljoprivrednicima, kao i odlično povlačenje EU sredstava namijenjeno poljoprivredi.

-U potpunosti ćemo iskoristiti sredstva koje nam je Europska unija omogućila, a to ćemo napraviti do kraja 2023. – pojasnio je premijer. Kazao je i da je pokrenuta izrada sveobuhvatne Strategija razvoja poljoprivrede koja bi trebala dati odgovor na sve izazove koji predstoje na području poljoprivrede.

Svečanom je otvorenju nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je naglasila kako u Ministarstvu smatraju da je ovakvo okupljanje poljoprivrednika, ribara i šumara važno i dobro. Dodala je da treba napraviti dobar strateški plan jer će Hrvatskoj u narednom razdoblju na raspolaganju biti oko 4,5 milijarde eura europskih novaca.

Više o samom razlogu održavanja Dana poljoprivrede, ribarstva i šumarstva rekao je Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede. Ono je organizirano s ciljem da se na kraju godine predstave svi projekti koje Ministarstvo radi s institucijama, ali i da bi se iz prve ruke čula iskustva poljoprivrednika.

-Posebno nam je drago što smo čuli prve dojmove naših poljoprivrednih proizvođača kada govorimo o Strategiji poljoprivrede koja se priprema, kao i Strateški plan za sljedeće sedmogodišnje razdoblje. Naše poljoprivrednike, ribare i šumare i dalje očekuje iznimna financijska pomoć iz fondova EU, a kroz ovakav tip rasprava i razgovora želimo da sve te mjere koje kreiramo budu pun pogodak i da odgovore na sve potrebe našeg sektora. Manifestacija je okupila više od 650 registriranih sudionika, a to znači da je interes za ovakve teme i rasprave iznimno velik – izjavio je državni tajnik Tušek dodajući da je događanje iskorišteno kako bi se promovirali i projekti kojima se olakšava poslovanje u ovom sektoru.

Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva u Svetom Martinu na Muri iskorišteni su i za dodjelu ugovora poljoprivrednicima, ribarima i šumarima.

U sklopu konferencije, premijer Plenković uručio je 6 ugovora predstavnicima Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Zadarske županije za projekte navodnjavanja, iz Mjere 4.3.1. Programa ruralnog razvoja – Potpora za ulaganja u infrastrukturu vezano uz razvoj, modernizaciju ili prilagodbu poljoprivrede i šumarstva – Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja.

sjever.hr 20.12.2019.

Input your search keywords and press Enter.