Now Reading:
Do 23. prosinca otvorit će se barem jedna strana čakovečkog nadvožnjaka
Full Article 3 minutes read

Do 23. prosinca otvorit će se barem jedna strana čakovečkog nadvožnjaka

U čakovečkoj Gradskoj vijećnici održana je konferencija za novinare na temu obnove nadvožnjaka u Kalničkoj ulici u Čakovcu. Govorilo se o dosadašnjem tijeku radova te razlozima kašnjenja.

Zamjenik gradonačelnika Čakovca Mario Medved ispričao se građanima i građankama Čakovca na stvaranju većih prometnih gužvi na području grada Čakovca, a koje su nastale zbog kašnjenja radova na sanaciji čakovečkog nadvožnjaka.

– U proljeće ove godine krenuli su radovi, osigurali smo novce iz proračuna Grada za 1. i 2. fazu, a kasnije smo uspjeli osigurati novce za kompletnu sanaciju preko Hrvatskih cesta. Ja vjerujem da će nadvožnjak, kada bude kompletno obnovljen, biti prometna žila kucavica grada Čakovca i siguran za prometovanje narednih 50 godina kroz adekvatno održavanje – rekao je zamjenik Medved.

Nadzorni inženjer iz tvrtke „Ingolab“ Velimir Pavlic rekao je kako je izvođenje radova predviđeno u četiri faze.

-Cijeli projekt sada se vodi u smjeru potpune sanacije, znači do kraja, do četvrte faze. Trenutno smo u trećoj, ali se prva i druga faza još odvijaju zbog statičkih problema radi kojih smo prvu, drugu i treću fazu spojili u jednu zajedničku fazu. Prva i druga faza odnosile su se na zamjenu ležajeva i sanaciju jedne strane kolnika, a početak radova bio je 10. travnja, s rokom izvođenja 145 dana. Radi statičkih problema mi smo produžili predviđeni rok jer radimo radove stručno i kvalitetno. Imali smo i neke prazne hodove pa je trebalo odlučiti što ćemo i kako ćemo dalje. Zahtjevnost objekta je u tome da imamo i željeznički kolosijek, osiguravamo gradsku prometnicu i o tome smo vodili računa. Morali smo projektirati tehničku zaštitu pruge, kako bi projekt uopće bio izveden te kako bismo dobili dozvolu od Hrvatskih željeznica – rekao je nadzorni inženjer Pavlic.

U ime izvođača radova obratio se tehnički direktor tvrtke „Geotehnika“ Danijel Jurakić.

– Tijekom izvođenja radova pojavila se potreba za dodatnim radovima poput pojačanja naglavnice, zamjene ležajeva i sličnog, i to je bio glavni uzrok produžetka radova. Došli smo u period kada ovisimo o vremenskim uvjetima glede završetka kolničke konstrukcije tj. izrade hidroizolacije i asfaltnih zastora, čekamo već neka tri tjedna – naglasio je Jurakić.

Zamjenik Medved dodao je kako radovi na sanaciji produženi zbog objektivnih razloga neće biti penalizirani, ali ono što nije objektivno, izvješćem nadzornog inženjera, bit će podložno penalizaciji sukladno ugovoru koji je potpisan.

Također je dodao i kako je rok za otvaranje barem jedne strane nadvožnjaka 23. prosinca i taj je rok fiksni.

– Grad Čakovec i dalje će pomno pratiti i voditi računa o radovima na sanaciji nadvožnjaka. Podsjećam da je na lokaciji sjeverne rampe u proračunu predviđeno kružno raskrižje i tu će biti izgrađen rotor čime bi riješili taj dio prometne priče jer tu su se stvarali prometni čepovi – zaključio je zamjenik gradonačelnika Čakovca.

m.furlan/sjever.hr 13.12.2019.

Input your search keywords and press Enter.