Now Reading:
Župan Kolar sa zamjenicima položio vijenac povodom 20. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika
Full Article 3 minutes read

Župan Kolar sa zamjenicima položio vijenac povodom 20. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika

kzz 20 godina smrti Tuđmana

U utorak, 10. prosinca 2019. godine, obilježena je 20. obljetnica smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Tim je povodom delegacija Krapinsko-zagorske županije, u kojoj su bili župan Željko Kolar i zamjenici Jasna Petek i Anđelko Ferek – Jambrek, položila vijenac i zapalila svijeće kraj rodne kuće dr. Tuđmana u Velikom Trgovišću. Vijenac je položio i načelnik Općine Veliko Trgovišće Robert Greblički.

Načelnik Općine Veliko Trgovišće Robert Greblički rekao je kako na današnji dan već dvadeset godina Općina polaže vijence i odaje mu se zahvalnost za sve što je učinio za Rebupliku Hrvatsku te da će tako biti i u narednim godinama.

“Kao i svake godine na Dan smrti prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, delegacija Krapinsko-zagorske županije polaže vijenac pokraj rodne kuće u Velikom Trgovišću. Na taj način odajemo počast prvom hrvatskom predsjedniku, našem Zagorcu, koji je sigurno najzaslužniji za stvaranje samostalne, neovisne hrvatske države u vrlo složenim povijesnim okolnostima, ali sa jasnom potporom hrvatskog naroda, koji je generacijama sanjao o tome. Na Republiku Hrvatsku je izvršena agresija, a ni međunarodna zajednica u tim uvjetima nam nije bila naklonjena, ali stav hrvatskog naroda je bio jasan. Kroz Domovinski rat smo, zahvaljujući hrvatskim braniteljima, uspjeli obraniti i osloboditi velik dio hrvatskog teritorija, a nakon toga jednom vrlo mudrom odlukom predsjednika Tuđmana – mirnom reintegracijom vratili smo hrvatsko Podunavlje i Vukovar pod pravni suverenitet Republike Hrvatske, iako je Hrvatska tad imala snage i da vojno oslobodi taj teritorij, no u tom slučaju, broj žrtava bi bio velik i sa jedne i sa druge strane”, izjavio je župan Kolar.

m.sopek/sjever.hr 10.12.2019.

Input your search keywords and press Enter.