Now Reading:
Čačić na aktualnom satu: HŽ u siječnju osigurava prijelaz u Cehovskoj ulici
Full Article 3 minutes read

Čačić na aktualnom satu: HŽ u siječnju osigurava prijelaz u Cehovskoj ulici

Na aktualnom satu današnje sjednice Županijske skupštine Varaždinske županije HSS-ov Zvonimir Sabati i reformist Nenad Košćak pitali su hoće li nakon tragične nesreće na cestovnom prijelaz preko pruge u Cehovskoj ulici u Varaždinu Hrvatske željeznice napokon nešto učiniti po pitanju tog najopasnijeg prijelaza bez zaštite.

Župan Radimir Čačić je odgovorio da je kontaktirao Upravu HŽ-a-
– Rekao sam, ako je bilo mogućnosti da se do sada zanemare upozorenja PUV-a i Savjeta za sigurnost prometa, da je sada dosta i da preporučam da ozbiljno shvate i odmah reagiraju. Dobio sam obećanje da će se bez dodatnih mudrovanja o novcu i javnoj nabavi uključiti u postojeće projekte, izbjeći javne nabave i u okviru postojećih ugovora, zbog situacije, najkasnije u siječnju započeti radove na prijelazu i postaviti polubranike – rekao je Čačić koji je prihvatio i Sabatijevu inicijativu da se na temelju informacija iz policije postavi dodatna oprema za nadzor prometa, uključivanjem općina i gradova te Županije.
HDZ-ova Martina Bistrović pitala je o početku rada HRT-ovog centra u Varaždinu.
Čačić je rekao da je nakon odlaska HTV-a iz Varaždin, njegovim naporima kao i predsjednika Skupštine Alena Runca i saborskog zastupnika Anđelka Stričaka dogovoreno da se otvori centar u Varaždinu, da je prostor osiguran i uređen sredstvima Županije od 600.000 kuna, opremljen od HRT-a i da je emitiranje počelo, a službeno će centar biti otvoren ovih dana.

Reformist Zlatko Koračević rekao je da županijski proračun gubi 8 posto posljednjim poreznim reformama, a župan je odgovorio.
– Neshvatljivo da nitko u ovoj zemlji nije rekao da je općinama, gradovima i županijama oteto 800 milijuna kuna, ni HDZ, ni HNS, ni SDP, jedino ja govorimo. Vlada odlučuje o našim novcima, a nitko nas nije pitao. Bit ćemo oštećeni, ali to će se vidjeti u proračunu 2021. godine – odgovorio je župan.
Reformistica Vlasta Cindrić osvrnula se na ispodprosječne rezultate hrvatskih učenika u sva tri područja PISA testiranja.
Župan je komentirao da stagniramo i zaostajemo, za što nema isprike, ali i da aktualno ministrica nije kriva za to jer se odnosi na ranije vrijeme, ali da je kriva što sada ništa ne radi.
– Naučimo od Estonije, Slovenije, koji izašli iz istog sustava, a spadaju u 20 najboljih. Poruka Divjak: ako ne želite učiti od Estonije i Slovenije, učite od Varaždinske županije koja je dva i pol puta bolja od ostatka hrvatskog standarda. Bilo je priče o opravdanosti JPP-a, ali sad se pokazalo da jednosmjenska nastava utječe na rezultate. To nije pitanje novca, jer ulažemo natprosječno, a kvaliteta je ispodprosječna – kazao je Čačić.

Reformistica Mira Letić pitala je u kojoj je fazi uređenje dječjeg vrtića u Općoj bolnici Varaždin.
– To je kvalitetna inicijativa jer imamo 150 specijalizanata, sve mladi. Trebamo ih zadržat na sve načine, plaćama ne, ali na sve druge način da. Subvencioniramo stambene kredite, 31 kredit, ukupne mase 1,7 milijuna eura, tu su i troškovi stručnog usavršavanja, najamnina za stanove, godišnje 60 tisuća kuna. Vrtić je sigurno važan za mlade liječnike i osigurali smo 200.000 kuna u proračunu – odgovorio je župan.

n.kalajdžija/sjever.hr

10.12.2019.

Input your search keywords and press Enter.