Now Reading:
TRIBINA “KAKO PREVENIRATI OVISNOSTI KOD MLADIH” Govoriti mladima “nemoj to raditi” često je kontraproduktivno
Full Article 3 minutes read

TRIBINA “KAKO PREVENIRATI OVISNOSTI KOD MLADIH” Govoriti mladima “nemoj to raditi” često je kontraproduktivno

Prevencija ovisnosti kod mladih bila je tema tribine koju je u suradnji s Referentnim  centrom Ministarstva zdravstva za bolesti ovisnosti organizirao Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije – Odjel za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti. Tribina je bila namijenjena stručnim suradnicima škola, koordinatorima za školske preventivne programe, liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima, psiholozima, pedagozima, socijalnim radnicima, djelatnicima u sustavu policije i pravosuđa, članovima županijskog povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga  te svima koji se u svom radu na bilo koji način dotiču problematike ovisnosti kod mladih.

– Što se tiče broja ovisnika mi na godišnjoj razini imamo stabilan broj – oko 250 osoba koje se liječe zbog različitih sredstava ovisnosti. Od toga 80 posto je opijatnih ovisnika, dok 20 posto čine neopijatni ovisnici, mahom novopridošli zbog konzumacije marihuane, što je pak ovisno o represivnom sustavu, odnosno postupanju policije prema njima, jer sami nažalost ne dolaze. Često je problem da i obitelj kada je i svjesna problema ne reagira pravovremeno već se takve osobe otkriju tek kada su prekršajno uhvaćene u posjedovanju ili konzumaciji, te se onda preko centra za socijalnu skrb ili policije upujuću k nama – istaknula je mr. Irena Stipešević Rakamarić, dr.med.spec. Javnog zdravstva, voditeljica Djelatnosti javnog zdravstva i socijalne medicine Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

ovisnost kod mladih (6)

Upoznati okupljene kako pristupiti mladima, na koji način im prenijeti kvalitetnu poruku bila je uloga gosta predavača prof.dr.sc. Zorana Zoričića, dr. med. spec. psihijatrije, supspec. adiktologije iz KBC sestre milosrdnice.

– Educiraj se i budi odgovoran poruka je koju želim prenijeti mladima. Naime, praksa je pokazala da je govoriti “nemoj” pogrešno, jer mladi su u pubertetu, u poziciji sukoba autoriteta i ako im se kaže “nemoj to raditi”, učinit će upravo suprotno. Treba im reći: “Ti želiš biti veliki, želiš biti odgovoran, onda preuzmi tu odgovornost, prouči sredstvo, vidi dilemu, unaprijed znaj što će se dogoditi i što tim činom riskiraš i tada donesi odluku” – naglasio je prof. dr. sc. Zoran Zoričić.

ovisnost kod mladih (9)

Tribina je bila i prigoda da se okupljene upozna i sa dva projekta “Mentalno je važno” i “Pomozi da”, a koji su usmjereni prema mentalnom zdravstvenom opismenjivanju.

– Kroz ove projekte želimo educirati roditelje i odgojno obrazovne djelatnike kako bi lakše znali prepoznati poteškoće mentalnog zdravlja svoje djece, odnosno učenika te im mogli pružiti psihološku prvu pomoć  te spriječiti ozbiljnije poremećaje. Kroz radionice najčešće govorimo o poremećajima kao što su anksioznost i depresija, koji se teže mogu prepoznati kod djece, te time je onda i teže dati djetetu podršku koju treba – objasnila je psihologinja ZZJZ Varaždinske županije Mirjana Vincek-Škvorc.

Specijalistica dječje i adolescentne psihijatrije Aleksandra Turković-Samobor govorila je pak o zaštiti mentalnog zdravlja i prevencija ovisnosti kroz ambulantu za dječju i adolescentnu psihijatriju Zavoda za javno zdravstvo. Uvodinim riječima okupljenima na tribini obratio se i zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak.

ovisnost kod mladih (4)
ovisnost kod mladih (5)

sjever.hr 07.12.2019.

Input your search keywords and press Enter.