Now Reading:
Mobilni timovi ulaze u međimurska romska naselja
Full Article 4 minutes read

Mobilni timovi ulaze u međimurska romska naselja

međ žup romi

U prostorijama Međimurske županije održana je konferencija za medije o aktualnom stanju na području županije. Rečeno je kako se krenulo s nizom strategija i incijativa vezanih uz integraciju romske nacionalne manjine u društvo, radi reakcija na protupravno ponašanje jednog dijela te manjine, koji opterećuje samu romsku zajednicu i ostalo stanovništvo Međimurja.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je kako je riječ o samo jednom koraku u nastojanju rješavanja ovog problema.

– Temeljem svega čemu smo svjedoci proteklih dana i tjedana, kao župan i kao stanovnik Međimurske županije, kao građanin i kao državljanin RH, percipirajući sve te probleme uputio sam otvoreno pismo predsjedniku Vlade RH, predsjedniku Hrvatskog sabora, svim resornim ministrima, svim saborskim zastupnicima iz 3. izborne jedinice, predsjednici RH, kako bih ih upoznao s problemom – rekao je župan Posavec koji u pismu apelira nadležnim tijelima da svim instrumentima pravne države uđu u romska naselja.

međ žup

Voditelj odsjeka za socijalnu zaštitu i nacionalne manjine Kristijan Srpak rekao je da su ispred Županije sazvani su sastanci tzv. fokus-grupa, od obrazovanja, socijalne politike, zapošljavanja, kaznene politike i drugih politika, koje će poticati preporuke aktivnosti prema nadležnim državnim tijelima u vezi s provedbom strateških dokumenata integracije Roma i predlaganje izmjena onih zakona koji nisu primjenjivi i ne garantiraju uspjeh u određenom području.

– Mobilni timovi bi u što skorije vrijeme trebali početi funkcionirati u samim romskim naseljima, s djelatnicima centra za socijalnu skrb, zdravstvenih službi, komunalnog redarstva, zavoda za zapošljavanje, državnog inspektorata, policijskih službenika, ali i drugih službi. Obilazit će obitelji i smatramo da će nazočnost u naselju biti ključna i za prevenciju – rekao je Srpak te dodao kako i romska zajednica mora biti spremna na promjene radi ostvarivanja kvalitetnijeg suživota ispunjavajući obveze iz pravnog okvira namijenjenog cijeloj zajednici.

međ žup romi (2) kristijan srpak

Vladimir Faber, zamjenik načelnika PU međimurske osvrnuo se na pozitivne pomake što se tiče kaznenih djela i prekršaja koji se prate prema nacionalnoj strategiji za uključivanje Roma. Istaknuo je kako je zabilježen pad od 1 do 4,5 posto, ovisno o strukturi.

Faber se posebno osvrnuo na ulogu medija u cijeloj priči koje je zamolio da budu objektivni.

– Jučer, prekjučer je bilo u puno medija izvješće iz Gardinovca, „opljačkan sam 19 puta“, a činjenica je da su u 15 godina bila dva, maksimalno tri kaznena djela i još 2-3 događaja koji nisu imali obilježja kaznenih djela. Ovakvim naslovima i neobjektivnim informiranjem javnosti dovodi se do toga da se stigmatizira čitava romska populacija što nikako nije dobro – naglasio je zamjenik načelnika PU međimurske.

međ žup romi (3) vladimir faber

Na konferenciji je govorio i Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije Matjaš Oršuš istaknuvši kako najoštrije osuđuje svaki slučaj u kojem pojedinci pripadnici romske zajednice narušavaju javni red i mir.

– Međimurskoj i široj javnosti poručujem da u ovakvim i svim sličnim budućim incidentima osuđuju pojedince, ali nikako ne njihovu nacionalnu pripadnost. Stalno težimo jednakim građanskim pravima, ali ako se o prijestupnicima vodi evidencija po nacionalnoj osnovi, smatram da su romskoj zajednici u ovoj županiji ugrožena manjinska i ljudska prava. Svaki pojedinac kao građanin ove države neka odgovara za svoja nedjela svojim imenom i prezimenom i sukladno zakonima koje je prekršio, a ne svojom nacionalnošću – naglasio je Matjaš Oršuš.

međ žup romi (8) matjaš oršuš

Načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc rekao je kako se institucije moraju približiti Romima, upravo zbog onih koji su spremni na promjene, ali su taoci manjine unutar njih koja ih tlači i etiketira.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenka Bilić izrazila je zadovoljstvo da je Županija, ali i šira javnost podržala način rada u mobilnim timovima.

– Nevjerojatno je da se uvijek Centar za socijalnu skrb proziva za sve takve neprimjerene događaje ili neprimjerena ponašanja i postavlja se pitanje što smo mi radili. Mislim da je sad već svima jasno da sami ne možemo riješiti ovako velik i ozbiljan problem koji imamo u Međimurskoj županiji. Mobilni timovi su iskorak, približavamo se romskoj zajednici na drugačiji način, ali prvo i osnovno je na koji će način romska zajednica to prihvatiti, hoće li njihovi predstavnici aktivno sudjelovati u takvom načinu rada – zaključila je ravnateljica Bilić.

m.furlan/sjever.hr 04.12.2019.

Input your search keywords and press Enter.