Now Reading:
U dvorani Policijske uprave varaždinske otvorena izložba ratnih fotografija fotoreportera Ivice Doleneca
Full Article 2 minutes read

U dvorani Policijske uprave varaždinske otvorena izložba ratnih fotografija fotoreportera Ivice Doleneca

PUV

S ciljem očuvanja digniteta Domovinskog rata, kao i vrednovanja uloge varaždinskih policajaca i drugih branitelja u stvaranju Domovine, u prostorijama Policijske uprave varaždinske otvorena je izložba ratnih fotografija fotoreportera Ivice Doleneca.

Kroz stotinjak odabranih fotografija, autor izložbe je tematski i prostorno prikazao kako je ranjena Hrvatska, i kako se u toj ranjenosti stvarala čvrsta nit slobode i ponosa.

– Usmjerio sam se najviše na Vukovar zbog naših varaždinskih policajaca i branitelja koji su držali zaista teške položaje u onom Danteovom paklu, ali ima i fotografija i iz drugih hrvatskih područja, obzirom da sam četiri i pol godine bio u sastavu Hrvatske vojske s kamerom oko vrata i puškom na ramenu – rekao je Dolenec.

A da ovakva vrsta izložbe ima i povijesnu vrijednost potvrdio je i brigadni general Željko Dvekar.

– 28 godina nakon početka srbočetničke agresije na Republiku Hrvatsku i po završetku obrambenog Domovinskog rata neki ljudi polako su počeli zaboravljati što nam se to događalo 90-tih godina i koju žrtvu je hrvatski narod podnio da bismo mi danas imali slobodnu državu. Upravo ovakve izložbe ratnih fotografija, stvarnih fotografija snimljenih na terenu u bitkama, su upravo ono što nam treba kako bismo evocirali sjećanja na naše poginule hrvatske vitezove, ali i na sve sudionike Domovinskog rata – istaknuo je general Dvekar.

Izložbu je otvorio načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić koji je najavio postavljanje spomen obilježja stradalim varaždinskim policajcima unutar varaždinske policije. Uz varaždinske policajce, branitelje te članove njihove obitelji, izložbi su još prisustvovali i predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća Damir Habijan, predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Alen Runac te saborski zastupnik Anđelko Stričak.

foto: PUV

n.kalajdžija / sjever.hr

26.11.2019.

Input your search keywords and press Enter.