Now Reading:
Varaždinski župan Radimir Čačić vodi Savez Alpe-Jadran i sljedeće dvije godine
Full Article 3 minutes read

Varaždinski župan Radimir Čačić vodi Savez Alpe-Jadran i sljedeće dvije godine

alpe jadran

U Županijskoj palači u Varaždinu danas je održana redovna sjednica Vijeća Saveza Alpe-Jadran, najveće i najstarije regionalne organizacije Srednje Europe koja okuplja regije iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske.

Vijeće Saveza sastaje se svake dvije godine, a na redovnoj sjednici bira se novi predsjedatelj na razdoblje od dvije godine. Župan Radimir Čačić je za predsjedatelja Vijeća Alpe-Jadran izabran u Klagenfurtu 2017. godine, i to kao prvi hrvatski župan. Danas je izabran iz za novi mandat od dvije godine.

alpe jadran

Čačić je istaknuo da postoji odluka da se ide u snažniju organizaciju zajedničkih projekata, a ne samo na formiranje budžeta i dodjelu sredstava za male projekte unutar sustava.

– Idemo snažnije sa zajedničkim projektima prema EU. Zato ćemo i raspravljati o povećanju budžeta, a ovdje očekujemo u sljedećem periodu i proširenje same zajednice. Postoji interes u Vojvodini i nadamo se da će se i Vojvodina uključiti – kazao je varaždinski župan i predsjedatelj Vijeća Saveza Alpe-Jadran.

– Naglasak u sljedećem mandatu će biti da ta inicijativa, ne samo naša, nego i Slovenije, novog predsjednika Zajednice slovenskih gradova i općina koji su tu naši susjedi, da se cijela priča razvija u dva smjera – ne samo mali, nego i veći zajednički projekti financirani iz EU fondova. To je jedan iskorak u za nas novom smjeru i to će biti predmet našeg napora u sljedeće dvije godine. U tom smislu smo i mi kao Varaždinska županija oformili udrugu, kao operativnu jezgru, Udrugu Alpe-Adria u koju su pozvane sve članice – kazao je Čačić.

Glavni tajnik Saveza Thomas Pseiner rekao je da su u posljednje dvije godine, pod predsjedanjem Varaždinske županije, Savez Alpe-Jadran i njegov Upravni odbor odobrili 66 projekata.

– Glavni dio tih projekata odnosio se na područje kulture, ali i na prekograničnu zaštitu u slučaju katastrofa i elementarnih nepogoda, što je jako važno, vidjeli smo posljednjih dana kad smo imali velike poplave. Ali nisu samo to područja na kojima smo radili – radili smo na području sporta, na raznim drugim područjima, između ostalog organizirali smo i natjecanje u najboljem bučinom ulju, jer kao što svi imamo vinograde, tako svi u ovim krajevima uzgajamo buče i iz buča radimo ulje i to je vrlo važno za povezivanje svih nas na ovom području – kazao je Pseiner.

Savez Alpe-Adria djeluje već 41 godinu na prostoru s više od 5,5 milijuna stanovnika.

alpe jadran
alpe jadran
alpe jadran
alpe jadran

n.kajadzija/sjever.hr 21.11.2019.

Input your search keywords and press Enter.