Now Reading:
Poslovni anđeli pomažu mladim, kreativnim poduzetnicima – U Termama Tuhelj održava se konferencija RockPaperFounders
Full Article 4 minutes read

Poslovni anđeli pomažu mladim, kreativnim poduzetnicima – U Termama Tuhelj održava se konferencija RockPaperFounders

Svjetski investicijski ured poslovnih anđela Hrvatska, Krapinsko – zagorska županija, Zagorska razvojna agencija i Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije organizirali su konferenciju RockPaperFounders koja se održava u hotelu Well u Termama Tuhelj. Cilj je konferencije omogućiti razmjenu znanja i iskustva poduzetnika digitalne ekonomije za još bolje start up rezultate.

Konferencija je okupila 100-tinjak poduzetnika, a prilika je mladim poduzetnicima početnicima da nauče kako pripremiti svoju tvrtku za osiguravanje investicije, ali i umrežiti se s iskusnim poduzetnicima i investitorima, tzv. poslovnim anđelima.

Tko su poslovni anđeli, objasnila je Helena Matuša, nacionalna direktorica WBAF ureda Hrvatske.
-Poslovni anđeo vrlo je uspješna poslovna osoba koja iza sebe ima određene uspjehe u svom poslovanju i koja je voljna ponuditi inicijalni kapital dobroj poduzetničkoj ideji, ali osim novaca ponuditi i određeno mentorstvo. Znači, otvoriti svoje kontakte i mreže i pomoći svojoj investiciji da naraste, kako bi i on na kraju zaradio. Poslovnih anđela ima i u Hrvatskoj, ali je riječ o samozatajnim ljudima koji se ne otkrivaju i ne vole se tako nazivati. No vidjeli smo i danas na Networkingu na kojem ih se okupilo 30-ak da su voljni i željni pronalaziti nove moguće investicije – rekla je Matuša.

I KZŽ pomaže mladim poduzetnicima

Konferenciju RockPapeFounders otvorio je župan Željko Kolar koji ističe da je konferencija zapravo pozicioniranje Krapinsko-zagorske županije kao regije koja na malo drugačiji način pristupa start upovima, odnosno mladim poduzetnicima koji imaju ideju.
-To ćemo sad najbolje provesti kroz Poduzetnički inkubator gdje ćemo imati 15 inkubatorskih jedinica, pet za proizvodne i deset za uslužne djelatnosti. Osim besplatnog prostora u kojem će moći pokazati svoju ideju, mladi poduzetnici imat će mentorstvo Poduzetničkog centra te agencija kao što su REGEA i ZARA. S druge strane imat će podršku i WBAF ureda u Hrvatskoj za Europsku uniju gdje će se spajati s poslovnim anđelima iz čitavog svijeta – rekao je župan Kolar te dodao:
-Osim otvaranja tržišta i mogućnosti da dođu do rizičnog kapitala koji poslovne banke uopće ne prate u Hrvatskoj, u pitanju je i mentorstvo poslovnih anđela, njihovo iskustvo jer su oni kroz sve to prošli i pokazali se uspješnima. Oni su svoj prvi milijun davno zaradili i imaju taj još jedan dodatni milijun koji žele uložiti u mlade, kreativne i sposobne ljude. Krapinsko-zagorska županija je tu da ih spaja.

Želi li mladi poduzetnik u Krapinsko-zagorskoj županiji pokrenuti posao, najbolje je da se javi u Poduzetnički centar, istaknuo je župan.
-Naš Poduzetnički centar će tada okupiti sve potrebne dionike, a mladi će poduzetnik dobiti sve upute o otme kako pokrenuti posao. Osnovne administrativne stvari ćemo odraditi mi, sve što možemo, a za ostalo ćemo ga uputiti onima koji mogu pomoći.
Ono što je najbitnije je da ćemo mu ponuditi prostor u kojem on može razviti svoju ideju. Budući da je pri kraju izgradnja Poduzetničkog inkubatora u Krapini, završetak radova i uporabna dozvola očekuju se do kraja ožujka iduće godine, ići ćemo s pozivnim natječajem za start upove da se jave kako bi mogli koristiti taj prostor, a zadatak koji smo postavili pred Poduzetnički centar je da sa samim danom otvaranja 75 posto tih inkubatora bude popunjeno. S obzirom na odličan odaziv konferenciji, posebice mlade populacije, očekujemo da ćemo do kraja polovice iduće godine popuniti sve kapacitete – zaključio je župan.

Tijekom dana na konferenciji se održavaju tri panela, a jedan od njih održao je Stevica Kuharski iz Fil Rouge Capitala.
-Mi iz FRC-a smo poduprti europskim novcem iz SF strukturnih projekata i naša je uloga u Hrvatskoj investirati u mlade poduzetnike i tvrtke koje imaju ideju ili žele dokazati svoju ideju na tržištu, a s obzirom na to da upravljamo s 45 milijuna eura od kojih će dio biti plasiran u zrelije, a dio u manje tvrtke, naša misija je pomoći mladim poduzetnicima i pokazati im da postoji prilika – rekao je Kuharski.

Osim Kuharskog, gosti predavači na konferenciji su Maryam Najafi, Daniel Ackermann, Victoria Zinchuk i mnogi drugi domaći i inozemni stručnjaci, poslovni anđeli i investitori.

M.Sopek i A.Kučić/Sjever.hr

20.11.2019.

Input your search keywords and press Enter.