Now Reading:
Starije osobe stradavaju kao pješaci jer ne žele nositi reflektirajuće prsluke
Full Article 3 minutes read

Starije osobe stradavaju kao pješaci jer ne žele nositi reflektirajuće prsluke

nesreca

Krapinsko – zagorska županija, županijski Odbor za sigurnost u prometu u suradnji s Policijskom upravom krapinsko – zagorskom u Zaboku su organizirali stručnu tribinu „Sigurnost u prometu osoba starije životne dobi“. Na tribini je bilo riječi o problematici koja se odnosi na aktualne propise iz sigurnosti u prometu, na ishođenje i produženje liječničkih potvrda i vozačkih dozvola i slične teme, s posebnim osvrtom na osobe starije životne dobi kao jedne od najugroženijih skupina u prometu. „Događanje smo organizirali kako bi ukazali na problematiku u prometu kod starije populacije.

Ovo je prvi put da se organizira ovakva tribina. Odbor za sigurnosti u prometu dugi se niz godina bavi edukacijom djece predškolske i školske godine u programu Jumicar, a sad smo se željeli posvetiti i starijoj populaciji“, rekao je predsjednik županijskog Odbora za sigurnost u prometu Ivica Jelenčić. Predstavnica Odbora za sigurnost u prometu Petra Kolarić istaknula je kako se na ovoj tribini želi apelirati na starije vozače da se ponašaju svjesno i odgovorno te da trebaju voditi računa o svom zdravstvenom stanju. Ako primijete da njihove psihomotorne sposobnoti nisu dobre, sugerira im se da odustanu od upravljanja vozilom i da razmisle o alternativnim načinima prijevoza“, rekla je Kolarić.

Događanju je nazočio i zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek. „Često se organiziraju događanja kako da se najmlađi ponašaju u prometu, ali bitno je i upozoriti i stariju populaciju. Zakoni se često mijenjaju, a ovo je prilika da ih se usmjeri na preventivu, ali da ih se upozna sa svim novostima vezanima uz zakon u prometu“, rekao je Ferek – Jambrek. Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek rekao je kako su aktivnosti vezane za sigurnost u prometu prisutne u gradu Zaboku. „Budući kao društvo starimo, ovakvi skupovi mogu doprinijeti da lakše, brže i s više razumijevanja priđemo rješavanju problema sigurnosti starijih osoba u prometu“, rekao je gradonačelnik Hanžek.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU krapinsko-zagorske Marijan Grmovšek govorio je o ponašanju osoba starije životne dobi u prometu kao vozača, pješaka i biciklista. „Prosjek starijih vozača koji uzrokuju prometne nesreće iznosi 10 posto. S obzirom na postotak sudjelovanja u prometnim nesrećama, on je nešto veći, ali stariji nisu toliko rizična skupina. Više stradavaju kao pješaci jer ne nose reflektirajuću odjeću po mraku“, rekao je Grmovšek.

www.sjever.hr 19.11.2019.

Input your search keywords and press Enter.