Now Reading:
Najuspješnije tvrtke u Varaždinu predstavljaju svoje inovativne modele digitalne transformacije
Full Article 9 minutes read

Najuspješnije tvrtke u Varaždinu predstavljaju svoje inovativne modele digitalne transformacije

Hrvatska udruga poslodavaca, kao partner u projektu „Promocija poduzetništva“, organizirala je danas u Park Boutique hotelu u Varaždinu konferenciju pod nazivom „Industrija 4.0 – prilika i / ili izazov“

Tema konferencije je četvrta industrijska revolucija čiji su cilj pametna poduzeća, tvornice i pogoni koji su prilagodljivi i učinkovito integriraju sve svoje dionike u jedinstvenom, bržem i usklađenijem, a posljedično efikasnijem procesu. Na konferenciji se okupilo 200-tinjak uzvanika – poslodavaca i institucija četiriju županija, a po prvi puta inovativne tvrtke sjevernih županija Hrvatske – Oprema Ludbreg d.d., Ducati komponenti d.o.o. i Kostwein – proizvodnja strojeva d.o.o., predstavile su vlastite uspješne primjere na svom putu digitalne transformacije.

Okupljenima se na početku konferencije obratila Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca, naglasivši da je upravo digitalizacija ono što nas može povući s ove pozicije u Europskoj uniji na kojoj smo smo danas.
-Danas smo na sjeveru, u regiji koja je među predvodnicama, s primjerima iz gospodarstva koji trebaju biti motivirajući i podstrek svima u gospodarstvu u toj četvrtoj industrijskoj revoluciji, kako bi uhvatili korak s našim konkurentima. To nije samo kupnja kompjutera, to je promjena cijelog sustava rada. Nije samo do nas poslodavaca. Da bismo bili konkurentniji i implicirali digitalizaciju, normalno da nam treba i okruženje. Za sada ono što možemo detektirati kao najveće probleme to su obrazovanje, jer za takvu digitalizaciju i za te nove tehnologije trebaju nam obrazovani ljudi, i cjeloživotno učenje, što baš u Hrvatskoj nije na nekom zavidnom nivou. Druga stvar koja je sigurno kočnica je Zakon o radu jer treba pratit suvremenu ekonomiju, treba pratit suvremene trendove, treba biti fleksibilan. Ako se ta dva faktora ne poslože, teško da ćemo mi poslodavci samo uvođenjem digitalizacije ići sami naprijed. Koči nas i veliki nedostatak radne snage. Poslodavci sva ona slobodan sredstva koja imamo, umjesto da ulažemo u napredne tehnologije, moramo investirati u svoje radnike, moramo povećavati plaće kako bi ovu radnu snagu koju imamo danas i zadržali u Hrvatskoj – istaknula je Deranja, osvrnuvši se i na situaciju na sjeveru Hrvatske:
-Vidimo da je sjever po ukupnoj zaposlenosti, po broju prihoda, po ostvarenoj dobiti u samom vrhu Hrvatske. Ako samo vozite do Varaždina vidite koliko je tu hala, koliko je tu velika industrija. Ovo je svijetli primjer. Jedino na čemu bi se još trebalo poraditi u ovoj regiji je prosječna plaća.

Horvat: „Da bismo imali inovativnu Hrvatsku, moramo prvo temeljnu industriju staviti na zdrave noge”

Konferenciji je nazočio i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat koji je najavio da će do kraja godine hrvatskoj javnosti biti predstavljena ne samo digitalna transformacija, već ukupno digitalno gospodarstvo.
-Ući ćemo u javnu raspravu od 30-ak dana. Sve one dobre stvari koje ćemo kao sugestije dobiti od zainteresirane javnosti implementirat ćemo u nacionalni plan. Nakon toga pripremljeno je oko 250 milijuna kuna za prvi natječaj koji će pratiti uvođenje tehnologije ili svega onoga što nosi industrija 4.0., kako bismo nakon strateških dokumenata imali i određene akcijske planove, ali i vremensku i financijsku omotnicu unutar koje sve ono što je nacionalnim planom zacrtano moramo transformirati, odnosno preseliti u dvorište hrvatskih poduzetnika – rekao je ministar te na pitanje jesmo li zakasnili odgovorio:
-U ovom trenutku sinkroniziraju se strateški dokumenti i na nivou Europske unije. Europa u ovom trenutku još uvijek nije predstavila finiš dokumenta, industrijsku strategiju, participiramo i budno pratimo što i kako u tim smjernicama za sljedećih sedam godina. Nakon nekoliko strateških dokumenata koji su u završnoj fazi izrade na nivou Komisije, mi ćemo morat naše strateške dokumente uskladit s europskim i nakon toga ide nova financijska omotnica 2021.-2027. koja će ovakvu industriju, siguran sam, puno dinamičnije i s daleko većim sredstvima pratiti u sljedećih sedam godina.

O tome prate li to i u kojoj mjeri hrvatske tvrtke ministra Horvat je kazao:
-Da si budemo jasni i da spustimo loptu na zemlju. Da bismo imali inovativnu Hrvatsku, da bismo imali reindustrijalizaciju, mi moramo prvo temeljnu industriju staviti na zdrave noge. Dok nam naši veliki giganti propadaju i dok u našim velikim industrijskim gigantima imamo probleme ovakvog tipa: ne možemo isplatit plaću, ne mogu se naplatiti ili završiti ugovori koji su ugovarani, ta transformacija koja mora biti digitalna transformacija, ali prvo transformacija naših glava, transformacija nečeg što je bilo normalno do proteklih nekoliko godina u nešto novo, a ono staro i ovo novo dijametralno su suprotno. Dakle, prvo razvoj i investiranje u baznu industriju, nakon toga inovacije koje se moraju izroditi iz te bazne industrije, nakon toga investiranje u istraživanje i razvoj barem na nivou 2018. godine koja je za 18,7 posto bila jača od 2017. i nakon toga akcelerator europski fondovi koji sve ove brojke moraju multiplicirati.
 
Horvat je dodao da naši poduzetnici investiraju u nove tehnologije, u nova inovativna rješenja, koliko u ovom trenutku mogu te da im Vlada u tome mora pomoći.
-Sav javni servis, lokalna i centralna država, financijske institucije, moramo im staviti na raspolaganje, otvoriti, administrativne procese smanjiti, iz godine u godinu umanjivat porezno opterećenje, što je prije moguće, i to je moja ingerencija – staviti u opticaj prvi akcijski plan umanjenja neporeznih davanja, cijenu rada učiniti konkurentnom i nakon toga imati perspektivu da i industrija u Hrvatskoj, kao i neke druge grane gospodarstva, idu bržim putem prema naprijed – zaključio je ministar Horvat.

Ostroški: „Rekla bih da vozimo u dvije brzine”

Sanja Ostroški, predsjednica varaždinskog Regionalnog ureda HUP-a objasnila je kakvo je, kad je digitalizacija u pitanju, stanje u tvrtkama na sjeveru Hrvatske.
-Imamo situaciju na tržištu da imamo tvrtke koje prednjače, iznimno su daleko u smislu digitalne transformacije, a imamo, nažalost, i tvrtke koje su tek na začecima. Rekla bih da vozimo u dvije brzine. Imamo one kojima je još puno potrebno, od samog razvoja svijesti pa do ulaganja, a imamo i tvrtke koje su zaista na zavidnoj razini. Ovdje imamo danas ugošćeno zaista one primjere koji jesu uspjeli u tome i tu možemo reći da zasigurno sjever Hrvatske kao prerađivačka industrija je izvozno orijentirana, konkuriramo na svjetskim tržištima. Tu je naprosto bilo neophodno krenuti na vrijeme i držati iskorak tako da to velike tvrtke izvoznici jesu popratile. One zasigurno imaju poslovne procese i digitalnu transformaciju započetu. Ne bih se usudila reći da imamo neku generalnu sliku, da smo unutar sjevera bolji nego negdje drugdje, nego bih zaista to individualno promatrala. Metalna industrija je zasigurno otišla dalje, no primjerice tekstilna i kožarska industrija zbog kalkulacija i malih marža nisu ni bile u prilici da mogu toliko napredovati – istaknula je Ostroški.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok je, otvarajući konferenciju naglasio da je ovo prvi put da smo u hrvatskom javnom prostoru otišli korak dalje i više ne govorimo o reformi, nego o transformaciji.
-Digitalno doba je upravo prilika da se naše gospodarstvo transformira. Ono nam može pomoći da u globalnom procesu lakše stvaramo, ali i prodajemo proizvode te da digitalno transformacijom podignemo razinu inovacije – kazao je Čehok.

Digitalna transformacija nužna za opstanak na globalnom tržištu

Među tvrtkama koje su na konferenciji predstavile vlastite uspješne primjere na svom putu digitalne transformacije je Oprema Ludbreg d.d., a član Uprave tvrtke, Tomislav Cvetko, između ostalog je istaknuo:

-S obzirom da smo unatrag tri godine više od duplo digli osobne dohotke, jedan od osnovnih rezona je bio da mi moramo maksimalno ići u robotizaciju, u mehanizaciju, u nove strojeve, i u konačnici u digitalizaciju. S obzirom da smo preko 94 posto izvoznik, imamo povoljnu situaciju pa možemo koristiti sredstva kohezijskih fondova iz Europske unije. Tako smo unatrag četiri godine oko 1,6 milijuna eura dobili, ali to je još uvijek 35 posto od ukupne investicije, znači naše investicije su bile oko 6 milijuna. To je dovelo da smo i sada konkurentni uz sve nove cijene rada. Prije je bilo bitno lakše raditi. Iako smo razliku između cijene rada tadašnje i profita kojeg smo stvorili sve smo investirali. Ništa do prije dvije godine nije išlo u podjelu dobiti. Imali smo dovoljno vlastitih sredstava, dio od banke i dio Europske unije.
 

Tihomir Premužak, predsjednik Uprave Vetropack straže i predsjednik Izvršnog odbora HUP-a Varaždin pak je kazao kako je njihova svaka investicija vezana upravo uz investiranje u najnovije tehnologije koje su za staklarsku industriju u datom trenutku na raspolaganju.
-To znači da sve ono što instalirano u našim pogonima su digitalizirane odnosno automatizirane, a djelomično i robotizirane ili linije ili dijelovi linija.
To je osnovna poruka koju bi ja želio prenijeti, da svi oni koji ne razumiju i koji se ne žele prilagoditi novoj industrijskoj revoluciji, bojim se da neće opstati. Ne smijemo živjeti u prošlosti, bez obzira sviđaju li nam se neki trendovi ili ne. Moramo ih pratiti kako bismo ostali konkurentni i da bismo mogli igrati značajnu ulogu na ovom nemilosrdnom europskom i svjetskom tržištu. Bez toga nema uspjeha – zaključio je Premužak.

Da je digitalna transformacija ili proces industrijalizacije prema 4. industriji nužan za opstanak na globalnom tržištu, istaknuo je i Darko Ranogajec, čelni čovjek tvtke Omco Croatia iz Huma na Sutli.

-Bez takve konkurentne sposobnosti, bez sustava koji povećavaju produktivnost i efikasnost proizvodnje se jednostavno ne može prodavati po svjetskom tržištu. To je proces koji se more nastaviti i u kojeg se mora investirati prije nego u bilo što drugo jer bez toga nema daljnjeg razvoja – naglasio je.

Uz ministra Horvata, konferenciji je nazočio i državni tajnik Mario Antonić.

A.Kučić/Sjever.hr

19.11.2019.

Input your search keywords and press Enter.