Now Reading:
Tušek: Snaga koju u sebi nosi naš narod zalog su za Hrvatsku danas i Hrvatsku u budućnosti
Full Article 3 minutes read

Tušek: Snaga koju u sebi nosi naš narod zalog su za Hrvatsku danas i Hrvatsku u budućnosti

Saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije Žarko Tušek te pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Tušek na Danu obilježavanja stradanja Škabrnje

Cijela Hrvatska ovih dana odaje počast gradu heroju Vukovaru koji je na današnji dan, 18. studenoga 1991. godine, doživio najtragičniji dan u svojoj povijesti – nakon najveće i najkrvavije bitke u Domovinskom ratu te okupacije neprijatelja, grad je razoren, zaredala su brojna ubojstva, a hrvatsko je stanovništvo potjerano iz grada.

Istoga je dana počinjen zločin i u Škabrnji koju su četnici sravnili sa zemljom. Krvavi je pohod srpskog agresora tenkovima i pješaštvom, potpomognut zrakoplovstvom bivše JNA, počeo u jutarnjim satima, a nakon sloma otpora slabo naoružanih branitelja, iz podruma i kuća na najbrutalniji način istjerane su žene, djeca i starci. Samo je tog dana u Škabrnji ubijeno 48 civila i 15 branitelja.

Dan obilježavanja stradanja Škabrnje obilježen je danas komemorativnim programom te Kolonom sjećanja, a u delegaciji Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske bili su saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije Žarko Tušek te pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Tušek.

– Danas se sjećamo dana koji je obilježio noviju hrvatsku povijest, dana u kojem odajemo počast žrtvama Vukovara i Škabrnje. Prisjećajući se tog 18. studenoga 1991. godine vraćamo se u dane stvaranja moderne hrvatske države, sjećamo se tragedije, boli i patnje koju su mnogi naši branitelji, njihove obitelji, ali i brojni civili proživjeli u procesu stvaranja naše države – kazao je Žarko Tušek i dodao:

– Iako je danas tužan dan jer se sjećamo tragedije koja se dogodila u Vukovaru i Škabrnji, ali i svih ostalih tragedija koje su se događale zbog velikosrpske agresije na Hrvatsku, s druge strane svjesni smo snage hrvatskoga naroda i svega onoga što je taj narod tada propatio i napravio, kakvu snagu u sebi ima. Upravo je to zalog za Hrvatsku danas i Hrvatsku u budućnosti. Svima koji su svoje živote položili na oltar Domovine, neka je vječna slava i hvala, a komemoracija i poštovanje je najmanje što mi možemo učiniti kako bismo im odali poštovanje i pijetet.

Tušek je i ovom prigodom ponovio kako smatra ispravnom odluku Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora da 18. studenoga od sljedeće godine bude nacionalni blagdan, Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.
– To je ispravna odluka i prema riječima svih onih koji su ovdje danas govorili, a u razgovoru sa žiteljima Škabrnje imao sam priliku čuti i osjetiti kako i njima to doista mnogo znači – rekao je Žarko Tušek.

sjever.hr 18.11.2019.

Input your search keywords and press Enter.