Now Reading:
Međimurska županija na samom vrhu prema izdvajanjima iz proračuna za kulturu
Full Article 3 minutes read

Međimurska županija na samom vrhu prema izdvajanjima iz proračuna za kulturu

Prema konsolidiranom izvješću FINA-e, Primorsko-goranska županija izdvojila je lani najviše iz svog proračuna za kulturu – 1.98 posto, a gleda li se visina izdvojenih sredstava u odnosu na broj stanovnika tada je sa 105,65 kuna po osobi prva Međimurska županija.

Danas izdvajanja za kulturu postaje sve bitnija stavka u proračunima županija, kroz koju se financiraju ne samo različite manifestacije kao što su primjerice izuzetno poznati Đakovački vezovi u Osječko-baranjskoj županiji  ili Pulski filmski festival u Puli, pa razne udruge i poduzetnici u kulturi, nego se i uz pomoć sredstava EU sve više se radi na očuvanju kulturno-povijesne baštine te njene gospodarske valorizacije, a ponajprije u cilju bogatije turističke ponude i razvoja društveno-kulturnih potencijala. Kao primjer, može se izdvojiti u Primorsko-goranskoj županiji projekt Putovi Frankopana, ili projekt Heart of Istria u Istarskoj županiji.

Izdvajanja za kulturu kreću se po županijama u visini do dva posto, gleda li se proračun županija i svih ostalih korisnika, no kada bi se gledao samo proračun županija, tj. nekonsolidirani proračun, onda su u nekim slučajevima ti udjeli izdvojenih sredstava za kulturu i znatno veći, pa ponegdje idu i do 10 posto. 

Međimurska županija: Ove godine povećane potpore

Ta je županija lani izdvojila 1,81 posto sredstava za potrebe kulture, odmah je iza PGŽ, ali je vodeća gleda li se visina izdvojenih proračunskih sredstava u odnosu na broj stanovnika, što iznosi spomenutih 105,65 kuna.

Ljetos je Županija za 51 program udruga, umjetničkih organizacija, samostalnih umjetnika i ustanova u kulturi iz  proračuna izdvojila 300.000 kuna. Ove godine potpore za kulturu povećane su za 53 tisuće u odnosu na lani. 

„Naša tradicija, baština, povijest i autohtonost najveće su bogatstvo koje imamo u Međimurju, a kroz koje se na najbolji mogući način definira identitet našeg kraja po kojem nas prepoznaju i cijene. “, poručio je tom prilikom župan Međimurske županije Matija Posavec.

Županija inače  iz svog proračuna godišnje izdvaja više od 8 milijuna kuna kojima se financira rad ustanova u kulturi, sufinancira djelovanje brojnih udruga, domova kulture, manifestacije i brojne druge aktivnosti s područja kulture.

www.sjever.hr/zupan.hr 15.11.2019.

Input your search keywords and press Enter.