Now Reading:
Održan Forum zagrebačkih ugostitelja 2019.
Full Article 3 minutes read

Održan Forum zagrebačkih ugostitelja 2019.

forum ugostitelja

Forum zagrebačkih ugostitelja održan je u Hotelu Esplanade, tradicionalno u organizaciji Udruženja ugostitelja Zagreb te pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba, Hrvatske obrtničke komore i Obrtničke komore Zagreb. Skup je, u ime gradonačelnika Grada Zagreba, pozdravila zamjenica doc. dr. sc. Olivera Majić.

Forum je za cilj imao sagledati stanje u zagrebačkom i hrvatskom ugostiteljstvu te ponuditi prijedloge za podizanje kvalitete ugostiteljske usluge i pozicioniranje Zagreba kao turističke i gastronomske destinacije.

Konferenciju je pozdravnim govorom započeo domaćin – predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb Franz Letica, koji je istaknuo kako su samoj konferenciji prethodile dvije panel rasprave s temama Trendovi zagrebačkog ugostiteljstva i Zagreb 2020 – zvijezda europske gastronomije.

Predsjednik Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore Joso Smolić podsjetio je da u Hrvatskoj ima oko 15.000 ugostitelja te da čak 30% turista dolazi u Hrvatsku isključivo zbog gastronomske ponude. Također je naglasio kako je Zagreb kralježnica hrvatskog ugostiteljstva, uvijek par koraka ispred ostalih gradova.

Zamjenica Majić je u prvi plan stavila partnerski odnos Grada Zagreba i zagrebačkih ugostitelja. Rekla je kako će Grad sve sugestije ugostitelja istaknute na prethodnim panelima pažljivo razmotriti te će se, ako je potrebno, napraviti i određene korekcije. Tu se osvrnula na lokacijske dozvole za terase, gradske prostore, sniženje stope poreza na potrošnju pića i dr.

Ugostiteljstvo se, iako sastavni dio turizma, razvilo puno prije, i to upravo na temelju ključnog čimbenika, a to je gostoprimstvo, rekla je zamjenica Majićobjasnivši kako su upravo ugostitelji ti koji su dali posebnu notu poznatoj zagrebačkoj gostoljubivosti koja stvara dodatnu vrijednost u turističkoj ponudi grada i koja se u konačnici očituje u povećanom broju turističkih noćenja.

Pozvavši se na istraživanje provedeno na uzorku od 2.500 turista, doc. dr. sc. Majić istaknula je kako je s ocjenom 9,7 vrednovana gastronomska ponuda smjestivši se tako na prvo mjesto kvalitete ukupnog turističkog proizvoda, ispred kulture i sigurnosti. U tom smislu, zamjenica je predložila diferencijaciju nekih ugostiteljskih objekata kao tematskih objekata koji bi sa svojom ponudom tradicionalnih autohtonih zagrebačkih jela ušli u okvir dodatnih subvencija od strane Grada.

Problematike porezne politike dotaknuo se državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina, naglasivši kako je državi u interesu daljnje rasterećenje ugostitelja, uz istovremeno smanjenje sive ekonomije na području ugostiteljskih djelatnosti.

Na samome završetku konferencije, govornici su uručili priznanja Udruženja ugostitelja Zagreb. Plakete su dobili ugostiteljski objekti LavPurgerMagellanPoezijaVega i Toni, dok je zahvalnica za izuzetan doprinos u organizaciji Foruma uručena Senku Reškovcu. Ugostitelji su organizirali gastro program koji je uključivao prezentaciju autohtonih jela te gastronomske ponude Grada Zagreba a bila je izložena i kolekcija izvornih stogodišnjih jelovnika zagrebačkih restorana.

www.sjever.hr/zagreb.hr 14.11.2019.

Input your search keywords and press Enter.