Now Reading:
Pogledajte koliko novaca stiže u županije na sjeveru Hrvatske kao kompenzacijska mjera
Full Article 2 minutes read

Pogledajte koliko novaca stiže u županije na sjeveru Hrvatske kao kompenzacijska mjera

Županije, gradovi i općine dobit će iz državnog proračuna ukupno 507 milijuna kuna tzv. pomoći, od čega županije 76,2 milijuna, kako bi se kompenzirao gubitak zbog slabijeg punjenja njihovih proračuna, a zbog porezne mjere kojom se neoporezivi dio dohotka povećava na 4.000 kuna. Gubitak koji će lokalne jedinice u proračunu imati zbog mjere oslobađanja plaćanja poreza na dohodak za mlade, procijenjene su na 800 milijuna kuna, no tu je riječ o gruboj procjeni i za nju, za sada, kompenzacijske mjere nisu predviđene.

Izmjenama Zakona o porezu na dohodak od plaćanja poreza na dohodak oslobađaju se osobe u dobi do 30 godina te se povećava osobni odbitak sa 3.800 na 4.000 kuna.

Najviše će se iz državnog proračuna dati Splitsko-dalmatinskoj županiji – 9,4 milijuna, pa Zagrebačkoj županiji – 8,2 milijuna kuna, Primorsko-goranskoj 8 milijuna kuna, Istarskoj i Osječko-baranjskoj 5,8 milijuna.

Što se tiče županija na sjeveru Hrvatske najviše će dobiti Varaždinska, nešto više od 4 milijuna kuna. Krapinsko-zagorska županija dobiti će gotovo 3 milijuna kuna, Međimurska 2,59 milijuna te Koprivničko-križevačka 2,19 miliujuna kuna.

www.sjever.hr/Župan.hr 11.11.2019.

Input your search keywords and press Enter.