Hrvatski građani među najnezadovoljnijima u Europi – doznajte na što se najviše žalimo

ljudi

Najnovije istraživanje Eurostata pokazalo je da su građani Hrvatske među najnezadovoljnijim građanima Europske unije, a nezadovoljniji od nas jedino su Bugari.

S prosječnom općom ocjenom kvalitete života od samo 6,3 u 2018. godini, Hrvati su zadovoljniji jedino od Bugara koji su kvaliteti života dali prosječnu ocjenu 5,4, piše portal Novac.

Ovdje valja naglasiti kako se ocjene kvalitete života kreću u rasponu od nule, koja označava potpuno nezadovoljstvo, pa do 10, što je ocjena za potpuno zadovoljstvo. Inače, prosječna ocjena kvalitete života građana EU u 2018. godini je iznosila 7,3, što znači da kvalitetu svog života građani Hrvatske ocjenjuju slabije od prosjeka Unije, pokazuju podaci Eurostata.

Glavni razlog našeg nezadovoljstva je, čini se, onaj financijski. Naime, kako pokazuje istraživanje, vlastitu financijsku situaciju Hrvati ocjenjuju prosječnom ocjenom 5,2, što je također jedna od najnižih ocjena u EU. Manje zadovoljni svojom financijskom situacijom od nas u EU su samo Litvanci i Bugari, dok je prosječna ocjena dubinom džepa na razini EU 6,5. Ipak, u odnosu na 2013. godinu, ocjena financijske situacije u Hrvatskoj porasla je, budući da su tada ispitanici u Hrvatskoj vlastitoj financijskoj situaciji davali ocjenu samo 4,6, piše Novac.

Hrvati su pri dnu Unijine ljestvice i po ocjeni osobnih odnosa, odnosno kvalitete odnosa s drugim ljudima. Istraživanje Eurostata pokazuje da je prosječna ocjena osobnih odnosa koju daju ispitanici u Hrvatskoj lani bila 7,5, što je ispod prosjeka Unije, u kojoj je ta ocjena 7,9. Osobnim su odnosima manje od Hrvata zadovoljni samo Grci i Bugari. Za utjehu ostaje podatak da je prosječna ocjena kvalitete osobnih odnosa u Hrvatskoj ipak porasla u odnosu na 2013. godinu, kada je iznosila 7,3.

Na Unijinoj ljestvici zadovoljstva životom na prvom su mjestu Finci, koji kvalitetu svog života ocjenjuju prosječnom ocjenom 8,1. Po optimizmu slijede Austrijanci, koji su kvalitetu vlastitog života lani ocijenili prosječnom ocjenom 8,0.

Cijeli članak pročitajte ovdje

www.sjever.hr/aktualno.hr 10.11.2019.

Input your search keywords and press Enter.