Now Reading:
PAD NEZAPOSLENOSTI: Međimurska i Koprivničko-križevačka županija na samom vrhu
Full Article 3 minutes read

PAD NEZAPOSLENOSTI: Međimurska i Koprivničko-križevačka županija na samom vrhu

Krajem rujna bilo je registrirano 112.376 nezaposlenih osoba, što je 13,9 posto manje od prošlogodišnjeg rujna. Stopa registrirane nezaposlenosti je bila svega 6,7 posto. Najveći pad nezaposlenosti na godišnjoj razini zabilježen je u Karlovačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, a gleda li se odnos ovogodišnjeg rujna i onoga prije tri godine, tada je taj pad bio najveći u Koprivničko-križevačkoj, Karlovačkoj i Međimurskoj županiji, analizirao je portal Župan.hr.

Najveći pad nezaposlenosti od 52,7 posto u posljednje tri godine, a gleda li se odnos ovogodišnjeg rujna na onaj iz 2016., bilježi Koprivničko-križevačka županija. Evidentirani broj nezaposlenih osoba na Zavodu se smanjuje od 2009., kada nije radilo 6.243 osobe do rujna 2019.kada je u evidenciji 1.655 nezaposlenih osoba.

– Konjuktura na tržištu uvjetuje veće zahtjeve poslodavaca za radnicima u odnosu na evidentirani broj nezaposlenih osoba, posebno se uočava u strukturi traženih vještina i zanimanja u odnosu na  raspoloživa zanimanja nezaposlenih osoba, stoga mjere Zavoda  (prekvalifikacija), odnosno HOK u animaciji učenika za deficitarna zanimanja pri upisu u srednje školsko obrazovanja bit će kontinuirane. Županija sa 100.000 kuna godišnje sufinancira rad HOK-OK Koprivnica u aktivnosti povezanim na povećanje upisa učenika  za deficitarna zanimanja.

Županijsko gospodarstvo organski raste, izvozno je konkurentno, potražnja za kvalitetnim radnicima je veća u odnosu na raspoložive na evidenciji nezaposlenih, demografska  pozicija negativno utječe na broj stanovnika na prostoru Hrvatske i Županije,posljedično i na broj aktivnog stanovništva, migracije radi boljeg statusa zaposlenja biti će uobičajene za dio osoba, kvote za uvoz strane radne snage u pojedinim industrijama će rasti (primjer građevinska industrija), a mjera usmjerene ravnoteži potražnje u odnosu na ponudu raspoložih radnika prema kvalifikacijama potrebnih gospodarstvu biti će konstanta – zaključuju u Koprivničko-križevačkoj županiji. 

koren

– Međimurska županija u suradnji s lokalnom samoupravom, razvojnim agencijama, tehnološkim parkom, komorama, obrazovnim sektorom intenzivno radi na programima i projektima potpore gospodarstvu i ta sinergija daje rezultate.  Iz proračuna Međimurske županije intenzivno se izdvajaju sredstva u razvoj i unapređenje poduzetništva, posredno time utječe se  i na povećanje zaposlenosti. Sredstva koja su poduzetnicima dostupna u posljednjim godinama su: sufinanciranja kamata za kredite, sufinanciranje izrade natječajne dokumentacije, sufinanciranje u ulaganja u osnovnu imovinu, te ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije, informiranja i savjetovanja o dostupnim instrumentima financiranja, inkubaciji poduzetnika početnika, sufinanciranje turističkih projekata s ciljem unapređenja i razvoja turizma, provođenje programa potpora za samozapošljavanje, potpore i pomoći poljoprivrednim proizvođačima itd –  kaže župan Međimurske županije Matija Posavec.

Dulji niz godina provodi se stipendiranje učenika u deficitarnim zanimanjima, a svakako valja istaknuti i projekt „Razvojno – edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra“ s kojim se oformila  javna istraživačka ustanova u vlasništvu Međimurske županije u kojoj će istraživači i znanstvenici provoditi istraživačko razvojne projekte u suradnji s poduzećima iz Međimurja i SZ Hrvatske. Međimursko veleučilište provodi projekt „Centar održivog razvoja“, te je u pripremi projekt osnivanja i djelovanju Centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u obrazovnom sektoru strojarstva.

sjever.hr/župan.hr

08.11.2019.

Input your search keywords and press Enter.