Now Reading:
Može li ova mjera stimulirati Hrvate da se “bace na posao” – povećavaju se rodiljne naknade za drugih šest mjeseci?
Full Article 2 minutes read

Može li ova mjera stimulirati Hrvate da se “bace na posao” – povećavaju se rodiljne naknade za drugih šest mjeseci?

Prema pisanju nacionalnih medija, a što je potvrdilo i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, od 01. travnja iduće godine slijedi povećanje rodiljne naknade za drugih šest mjeseci. Dosada je taj iznos bio limitiran na 3.991. kuna a od 01. travnja iduće godine rodiljna naknada za drugih šest mjeseci trebala bi iznositi 5.654 kn.

Do 3. prosinca u javnoj će raspravi biti izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima se, prije svega, predviđa povećanje naknade tijekom roditeljskog dopusta koji traje drugih šest mjeseci, objavilo je Ministarstvo za demografiju, obitelj i mlade.

Izmjena Zakona predviđa i ako roditeljski dopust uzimaju oba roditelja, on može trajati dva mjeseca dulje, dakle osam mjeseci ukupno. Ujedno se predlaže da je prije ostvarenja prava na potporu potrebno imati najmanje devet, a ne više 12 mjeseci radnog staža.

Sve ove dodatne pogodnosti za roditelje državu će iduće godine koštati oko 160 milijuna kuna, a godini iza toga, u kojoj će se izmjene odnositi na cijelu godinu, 214 milijuna kuna.

s.kalajdžija/sjever.hr Foto arhiva 05.11.2019.

Input your search keywords and press Enter.