Now Reading:
JEDINSTVEN GLAZBENI DOŽIVLJAJ 9. simfonija Ludwiga van Beethovena u varaždinskom kazalištu
Full Article 2 minutes read

JEDINSTVEN GLAZBENI DOŽIVLJAJ 9. simfonija Ludwiga van Beethovena u varaždinskom kazalištu

Jedna je „Deveta”: kruna Beethovenova simfonijskog opusa, ponosna, još uvijek kontroverzna i prkosna, za pet će godina postati dvjestogodišnjakinjom. Snažno obilježena skladateljevim svjetonazorom, zagovarajući bratstvo i vjeru u postojanje višega dobra, „Deveta” je kroz povijest podjednako često bila svetkovinom mira i humanosti, kao i oruđem totalitarnih režima. Prva skladba uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine, iako ne izlazi iz okvira kanonskoga simfonijskog repertoara, povremeno išeta s „pravih“ koncertnih pozornica kako bi glumila paradnu, proceduralnu ulogu: obilježila je, primjerice, rođenje petmilijarditoga Zemljanina pod ravnanjem Lorina Maazela u sklopu zagrebačke Univerzijade 1987., kao i rušenje Berlinskoga zida 1999. palicom Leonarda Bernsteina.

Melodija Ode radosti iz posljednjeg stavka te simfonije bila je himnom raznih zemalja, danas i Europske unije; ne čudi stoga što je i splitski HNK bio prizorištem „Devete” prigodom ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine.

Ne propustite ovaj jedinstveni glazbeni doživljaj u Varaždinu, u nedjelju, 10. studenoga, od 19.30 sati, u Velikoj koncertnoj dvorani HNK.

„Deveta” Ludwig van Beethoven, Simfonija br. 9 u d-molu, op. 125,  za soliste, mješoviti zbor i orkestar. Dirigent će biti Matija Fortuna, zborovođa Jasenka Ostojić, a nastupit će solisti, zbor i Simfonijski orkestar Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu i zbor Cappella Odak.
Organizator koncerta je HNK u Varaždinu, a suorganizator Koncertni ured. Ulaznice po cijeni od 50 kn možete rezervirati na blagajni Kazališta.

www.sjever.hr

05.11.2019.

Input your search keywords and press Enter.