Now Reading:
TIHO I NE ZAGAĐUJE OKOLIŠ Hoće li ulice Varaždina uskoro čistiti novo, ekološko vozilo?
Full Article 2 minutes read

TIHO I NE ZAGAĐUJE OKOLIŠ Hoće li ulice Varaždina uskoro čistiti novo, ekološko vozilo?

Prvi put u Hrvatskoj i to baš u Varaždinu, predstavljen je City Cat 2020, stroj za pometanje javno-prometnih površina na struju, švicarskog proizvođača Bucher,

Kako City Cat 2020 izgleda, kako radi, koje su njegove karakteristike, Varaždinci su mogli pogledati na središnjem gradskom trgu, a prezentaciji su nazočili i zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar te direktor Čistoće Davor Skroza i ostali djelatnici tvtke.

Ovaj je uređaj poseban po tome što je 2016. godine dobio 2. nagradu na Greentech Festivalu na kojem se dodjeljuju nagrade za najinovativnije „zelene” projekte, odnosno proizvode, a te je godine prvu nagradu dobio BMW.

City Cat 2020 u Varaždinu su predstavili djelatnici firme Eol-ecos iz Rijeke.
-To je stroj koji radi sve što rade i obični strojevi koji rade na dizel gorivo, ali je na baterije. Tih je, ne zagađuje okoliš, njegov je ugljični otisak vrlo nizak, pogodan je za rad u staroj gradskoj jezgri i ono što je njegova velika prednost jest da njegovom eksploatacijom ne nastaju nikakve emisije štetnih plinova za okoliš – rekao je Kristijan Jurišić, djelatnik firme Eol-ecos.

Ovo je prvi ovakav stroj koji je uopće došao u Hrvatsku na prezentaciju, a Pariz, Barcelona, Zürich i Prag već ga imaju.
-Bit i poanta je u tome što nema razlike između ovog i strojeva koji rade na fosilna goriva, a vrlo je teško napraviti radni stroj na struju koji će obavljati kompletnu zadaću koju obavljaju strojevi na dizel – kaže Jurišić.

Stroj City Cat 2020 prepoznatljiv je po svojoj okretnosti, sjajnim manevarskim sposobnostima i maksimalnoj stabilnosti upravljanja. Sa zglobnim okvirom šasije, stražnji kraj stroja City Cat 2020 će uvijek slijediti tragove prednjeg dijela bez obzira na kojoj se podlozi kretao. Stroj City Cat 2020 neće sjeći kuteve i poskakivati po neravnoj podlozi pa samim time lako zaobilazi i izbjegava sve prepreke.

A.Kučić/Sjever.hr

04.11.2019.

Input your search keywords and press Enter.