Now Reading:
Ponovno vlakom između Zaprešića i Zaboka – ali još uvijek će biti povremenih prekida vožnje na toj dionici
Full Article 3 minutes read

Ponovno vlakom između Zaprešića i Zaboka – ali još uvijek će biti povremenih prekida vožnje na toj dionici

vlak

Obustava cjelokupnoga željezničkog prometa na pružnoj dionici Zaprešić – Zabok, koja je bila na snazi od 1. travnja ove godine, prestala je s jučerašnjim danom.

Zbog radova koji predstoje pruga Zaprešić – Čakovec će na zahtjev izvođača radova biti zatvorena za promet između kolodvora Zaprešić i Zabok od 4. do 16. studenoga od 8.35 do 15.55 sati. U tome razdoblju putnike će na relacijama Zaprešić – Zabok i obratno te Zaprešić – Bedekovčina i obratno umjesto vlakova prevoziti autobusi. Napominjemo da će se i nakon toga razdoblja željeznički promet povremeno obustavljati na nekoliko sati ili preko vikenda na zahtjev izvođača radova.

U vremenu dok je pruga bila zatvorena za prometovanje vlakova između kolodvora Zabok i Zaprešić u cijelosti je položen novi kolosijek. Uređeni su i peroni u kolodvorima za prihvat putnika, izgrađeni željeznički mostovi i propusti, a završeni su i radovi u pothodnicima kako bi putnici sigurno mogli doći do željenih perona.

zabok autobus

Predstoje još završni radovi na peronima, na dovršetku odvodnje uz prugu, na kontaktnoj mreži, izgradnji parkirališta kao i na dovršetku cestovnoga mosta Horvacka i ugradnji signalno-sigurnosnih uređaja. Također, razvlačit će se vozni vod, a u Zaboku će se polagati i prvi i drugi kolodvorski kolosijek te graditi bočni peron.

Projekt modernizacije i elektrifikacije pruge Zaprešić – Zabok vrijedan je 614,4 milijuna kuna, a 85 % sredstava osigurano je iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Dionica obuhvaćena projektom (oko 24 kilometra pruge) proteže se kroz Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju. Po završetku radova vlakovi će voziti brzinom do 120 km/h, čime će se vozna vremena putničkih vlakova smanjiti na 28, a brzih vlakova na 14 minuta.

Projektom je obuhvaćena rekonstrukcija kolodvora, izgradnja novih perona, pothodnika, nadstrešnica i parkirališta. Kolodvor Zabok razdvojit će se na putnički i teretni dio, a izgradit će se i nova zgrada za smještaj signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja te ureda za izvršno osoblje. Na stajalištima će biti osiguran sustav videonadzora te vizualnog i audio obavještavanja putnika. Uz to, bit će modernizirano 15 željezničko-cestovnih prijelaza. Rekonstruirat će se postojeće pružne građevine te izgraditi nove kao što su četiri nova armiranobetonska mosta te jedan cestovni most.

Pruga Zaprešić – Zabok ima važnu ulogu u putničkome prijevozu na području zagrebačke aglomeracije i s obzirom na to da će do Zaboka voziti elektromotorni vlakovi, modernizacija će pridonijeti boljoj zaštiti okoliša smanjenjem emisije štetnih plinova i razine buke.

Završetak radova na projektu očekuje se krajem 2021. godine.

www.sjever.hr Foto arhiva 02.11.2019.

Input your search keywords and press Enter.