Now Reading:
Nastavlja se rad s darovitim učenicima – počela 13. sezona rada Centara izvrsnosti Varaždinske županije
Full Article 4 minutes read

Nastavlja se rad s darovitim učenicima – počela 13. sezona rada Centara izvrsnosti Varaždinske županije

Već 13. sezonu zaredom, brojni će daroviti učenici pod paskom odličnih mentora imati priliku usvajati nova znanja i razvijati svoju kreativnost i potencijale u Centrima izvrsnosti Varaždinske županije.

Centri izvrsnosti Varaždinske županije, jedini su Europski centar za darovite u Hrvatskoj, a u školskoj godini 2019./20. pokupit će 940 učenika osnovnih i srednjih škola s kojima će raditi 156 mentora.
Svečanost otvorenja Centara održana je danas u Gospodarskoj školi u Varaždinu, a
uz domaćine – zamjenika župana Tomislava Paljka te pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport i voditelja Europskog centra za darovite Hrvatska dr. sc. Miroslava Huđeka, svečanosti je nazočila ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

U Varaždinskoj županiji će i u novoj školskoj godini djelovati devet centara izvrsnosti: iz informatike, biologije, fizike, hrvatskog jezika i novih tehnologija, matematike, kemije, poduzetništva i komunikacija, a pokrenuta su i četiri nova programa.
 
-Ovo je nešto što je značajno i izvrsno se uklapa i u nove reformske procese, s obzirom da je u kurikularnoj reformi naglasak na razvoj i potencijala svakog djeteta, a ovdje, kada gledamo u spektru darovitosti, svaka potpora je dobrodošla. Ministarstvo stoga to i potiče, kako u školskom programu, tako i u izvannastavnim aktivnostima, a prošle i ove godine ovaj Centar izvrsnosti podupiremo s 525 tisuća kuna. Zahvaljujem svima koji sve ove godine ustrajno rade i Varaždinskoj županiji koja održava ove aktivnosti za svu djecu – rekla je Divjak.

Varaždinski Centar nije jedini u Hrvatskoj, ali je po mnogočemu poseban, s čime se složila i ministrica:
-Varaždinska županija tu je svakako predvodnik, s obzirom na dugu tradiciju centara izvrsnosti, a važno je i prepoznavanje tog centra i u europskim okvirima, važno je da se umrežavamo. Motivirani mentori pokrivaju vrlo široki spektar programa, ne samo STEM, već i s društveno-humanističkog područja.

Zamjenik Paljak dosege i uspjeh Centara usporedio je sa sportskim događajem koji će mnogima od nas dugo ostati u sjećanju:
-Kao što je hrvatska nogometna reprezentacija napravila iskorak i postala prepoznatljiva u svijetu, tako će, što se obrazovanja i znanosti tiče, u Europi i svijetu Varaždinska županija sigurno nositi pečat male regije koja je napravila iskorak u radu s darovitim učenicima, talentiranom djecom. To je priznala Europska mreža i tako smo postali jedini Centar za darovite u Hrvatskoj. Tu je i činjenica da je u sve ove godine uloženo jako puno novaca, više od 35 milijuna kuna i kad vidite ove rezultate i brojnost, ne možete reći da je to potrošnja.

Na pitanje jesu li kroz sve ove godine rada Centri ispunili svoju svrhu, potvrdno je odgovorio pročelnik Huđek:
-Mi smo imali nekoliko ciljeva koje smo si postavili 2007. godine, a prvi je rad s nadarenim i visoko motiviranim učenicima, s onima koji imaju natprosječne vještine, ali isto tako željeli smo utjecati na ustanove i institucije u našoj županiji, ali i državi. Htjeli smo utjecati i na politiku, da i ona prepozna značaj obrazovanja i rada s onima koji su izvrsni. Upravo je izvrsnost dala stratešku prednost Varaždinskoj županiji gdje možemo imati i sposobnosti koje su prepoznate i na globalnoj razini.
Huđek je spomenuo brojne medalje koje učenici iz naše županije osvajaju na europskim i svjetskim prvenstvima i olimpijadama te novinare upoznao s četiri nova programa koji su u Centre uvedeni ove godine.
-Tu je prije svega šah. Naime, nekoliko sezona prije imali smo županijska natjecanja s oko 160 učenika, radili su u školama diljem županije i tu se iskristalizirao jedan broj, kako mentora, tako i učenika koji žele puno više. Tu je i astronomija, zatim robotika u području humanoidnih robota i tu je dizajn koji je izuzetno bitan za naše gospodarstvo – rekao je pročelnik Huđek.

A.Kučić/Sjever.hr

26.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.