Now Reading:
Otvorena izložba o Lovri Sirniku
Full Article 3 minutes read

Otvorena izložba o Lovri Sirniku

sirnik

U sklopu 23. zagorskog glazbenog festivala Krijesnica jučer je u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta održano otvorenje izložbe slika Lovre Sirnika. O njegovom skromnom životu i osebujnom djelu govorio je njegov vrsni poznavalac, istraživač i nakladnik, ing. Marijan Tenšek.

Prezentirao je 30 slika iz opusa koje su za ovu priliku donesene iz privatnih obiteljskih zbirki i iz Franjevačkog samostana u Krapini, Crkve sv. Križa iz Svetog Križa Začretja, Muzeja Ljudevita Gaja i Galerije grada Krapine, a koliko je bilo zanimljivo i poučno vidi se i iz obraćanja gradonačelnika Grada Krapine Zorana Gregurovića koji je istaknuo da bi ovaj uvid u njegov život i opus mogao biti dijelom i školskih kurikuluma.

Lovro Sirnik rođen je 9. kolovoza 1877. g. u Šentvidu pokraj Ljubljane. Nakon završene pučke škole, upisuje Stručnu školu za umjetnost i obrt te specijalizira rezbarstvo u drvnoj industriji. Oko 1900. g. dolazi na Trški Vrh gdje ostaje do kraja života (umro je 1952. g.). Oslikavao je crkve širom Hrvatskog zagorja, a stvarao je i prikaze zagorskih obitelji, veduta Krapine i Trškog Vrha, tihog života… Slikao je uljanim bojama na zidu, drvu i platnu.

U glazbenom programu nastupila je praunuka Lovre Sirnika, Alemka Škreblin Kovačić izvevši uspavanku koju su slušali mališani u kući Sirnikovih prije odlaska u carstvo snova, uspavanku koju je vrlo vjerojatno i Sirnik slušao iz ustiju svoje majke.

Na samom kraju ovog otvorenja članice KUD-a Belec predstavile su način izrade bodeca. Radi se o ukrasnoj igli koju su djevojke nosile na gornjem dijelu narodne nošnje (oplečku). Imala je praktičnu primjenu zakopčavanja nošnje. Članice KUD-a Belec, u svojoj težnje očuvanja i revitalizacije specifičnih zavičajnih i nacionalnih vrijednosti iz kulturne i folklorne baštine odlučile su bodec oteti zaboravu i počele ga izrađivati na svojim radionicama.

www.sjever.hr/krapina.hr 07.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.