Now Reading:
Na gradskim trgovima diljem Koprivničko-križevačke županije obilježen 20. Dan ružičaste vrpce
Full Article 3 minutes read

Na gradskim trgovima diljem Koprivničko-križevačke županije obilježen 20. Dan ružičaste vrpce

dan ruzicaste vrpce kckzz

Podjelom ružičastih vrpci i edukativnog materijala na gradskim trgovima u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu u subotu 5. listopada obilježen je 20. Dan ružičaste vrpce kojim se želi skrenuti pažnja javnosti na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

Na Zrinskom trgu u Koprivnici akciju je organizirala Udruga žena s bolestima dojke „Nada“ , a podršku ovoj važnoj akciji dali su zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar i pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno – socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja. Dan ružičaste vrpce obilježen je i na križevačkom  Strossmayerovom trgu u organizaciji Kluba žena s bolestima dojke „Agata“, a akciju je podržao župan Darko Koren.

Dok su na đurđevačkom Trgu svetog Jurja u organizaciji Udruge žena s bolestima dojke „Narcise“ u ime Koprivničko-križevačke županije podršku pružile potpredsjednica Županijske skupštine i predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić i pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić. Akciji su se priključili i saborski zastupnik Željko Lacković te gradonačelnik Hrvoje Janči.

Podjelom ružičastih vrpci i edukativnog materijala o samopregledu dojki  želi se skrenuti pozornost na važnost prevencije raka dojke i važnost odlaska na preventivne preglede i mamografiju, u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Naime, 90% oboljelih žena može izliječiti ukoliko se bolest otkrije u početnom stadiju. Obilježavanjem ovog dana potiče na razmišljanje i djelovanje u vezi preventivnih pregleda i na aktivniju brigu o vlastitom zdravlju kao najvećem bogatstvu.

Organizator Dana ružičaste vrpce na nacionalnoj razini je krovna udruga žena liječenih od raka dojke „Europa Donna Hrvatska“, a cijeli mjesec listopad posvećen je borbi protiv raka dojke.

U Koprivnici je u subotu obilježen i Nacionalni dan hodanja u sklopu projekta ‘Živjeti zdravo’ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kojeg provodi Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije u suradnji s Gradom Koprivnicom.

Prije nego što su brojni građani krenuli hodati “Stazom srca” o važnosti ove akcije i projekta govorila je ravnateljica županijskog  Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla, a podršku su dali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, gradonačelnik Mišel Jakšić i zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec sa suradnicima.

www.sjever.hr/kckzz.hr 06.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.