Now Reading:
I TO SMO DOČEKALI! Uskoro počinje obnova pročelja varaždinske Sinagoge
Full Article 2 minutes read

I TO SMO DOČEKALI! Uskoro počinje obnova pročelja varaždinske Sinagoge

Nakon što su krajem 90-ih godina prošlog stoljeća, odnosno početkom 2000. godine, obnovljene tri strane Sinagoge te je uređeno krovište, a pročelje ostalo u vrlo ruševnom stanju, uskoro će početi radovi na rekonstrukciji pročelja zgrade.
Okvirni Sporazum o obnovi pročelja Sinagoge potpisan je u petak u varaždinskoj Gradskoj vijećnici.

Nakon punih 15 godina Sinagoga će tako konačno dobiti novu vizuru, a riječ je o radovima na faksimilnoj rekonstrukciji, čija je vrijednost oko 1,8 milijuna kuna. Prva bi polovica radova trebala biti dovršena do kraja godine.
-Rekonstruirat će se građevinski dio i postaviti lukovice, a sljedeće će se godine više raditi na detaljima unutrašnjosti – rekla je zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica.

Uz Židovsko groblje u Varaždinu, Sinagoga je jedini objekt koji je ostao nakon odlaska članova židovske zajednice koja je obilježila gospodarski, ali i kulturni život grada, a i groblje i bogomolja zaštićena su kulturna dobra.
-Bilo je tu pregradnje, dogradnje i u NDH, ali i u socijalizmu, a sad vraćamo onaj izvorni oblik na pročelje zgrade. Mi bismo na taj način barem malo smanjili ili platili dug prema Židovskoj zajednici, ako je to uopće moguće napraviti – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok i dodao:
-Sinagoga će u budućnosti biti multifunkcionalni objekt, ali će zadržati spomeničku ulogu, što će se posebno naznačiti. Ovime pokazujemo svoju povijesnu multikulturalnost. Imat ćemo obnovljenu sinagogu, pravoslavnu i katoličke crkve. Bez obzira na vjeru, sve bogomolje treba urediti jer moraju biti spomenici kulture, ali i služiti građanima.

Ognjen Kraus, koordinator Židovskih općina Hrvatske kazao je kako želi vjerovati da ovo konačno jest početak završetka ovog značajnog projekta.
-U tome sudjelujem od 90-ih godina kad se počelo s obećanjima i ova me zadnja inicijativa zaista veseli. Kultura je ono što nas zbližava i povezuje, a dvorana Sinagoge ima fantastičnu akustiku i ova će zgrada moći služiti brojnim kulturnim potrebama grada – istaknuo je Kraus.

Uz njega, potpisivanju sporazuma nazočili su Andrej Pal, predsjednik Židovske općine Čakovec i Dražen Klinčić, stručni suradnik u Ministarstvu kulture zadužen za židovsku baštinu te Stjepan Huzjak, direktor tvrtke Graditelj koja će izvoditi radove na obnovi pročelja varaždinske Sinagoge.

A.Kučić/Sjever.hr

05.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.