Now Reading:
U MEĐIMURJU SAMA POZITIVA: Raste broj obrtnika i poduzetnika, smanjuje se broj nezaposlenih
Full Article 3 minutes read

U MEĐIMURJU SAMA POZITIVA: Raste broj obrtnika i poduzetnika, smanjuje se broj nezaposlenih

posavec

Održana je 98. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji na kojoj je potpisan Sporazum o GSV-u te se raspravljalo o gospodarskim kretanjima i utjecaju gospodarske politike na životni standard građana.

Informacije o stanju i kretanjima međimurskog gospodarstva u 2018. godini te utjecaju gospodarske politike na životni standard građana podnio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović, koji je istaknuo da je u 2018. godini u Međimurju djelovalo 1259 obrta što je porast za 4,91% u odnosu na prijašnje godine kada se broj obrta drastično smanjivao.

Također, povećao se broj poduzetnika, a prema veličini poduzetnika, sve kategorije ostvarile su pozitivan financijski rezultat. S obzirom na povećanje broja obrtnika i poduzetnika, Međimurskoj županiji nedostaje adekvatne radne snage te je ukazano na preveliko opterećenje poslovnih subjekata zbog kojeg plaće još uvijek nisu dovoljno visoke.

Posljednja kretanja na tržištu rada u našoj županiji iznio je pročelnik Područnog ureda Čakovec Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Nikola Hren. HZZ Čakovec u svojoj evidenciji trenutno ima upisano oko 2200 osoba što predstavlja umanjenje za 11,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prosječna stopa registrirane nezaposlenosti za Međimursku županiju iznosi 5,7%, dok je u Hrvatskoj stopa 6,1% te se naša županija svrstava u županije s najnižim stopama nezaposlenosti.

Nezaposlene osobe najviše se zapošljavaju u onim djelatnostima koje imaju najviše poslodavaca, a to su prerađivačka industrija, trgovina, građevinarstvo te druge uslužne djelatnosti. Žene čine oko 60% ukupne nezaposlenosti, a najviše je nezaposlenih osoba u dobi od 24 do 50 godina.

www.sjever.hr 03.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.