Now Reading:
Svečano obilježena 28. obljetnica preuzimanja Vojarne u Koprivnici i Dan koprivničkih branitelja
Full Article 5 minutes read

Svečano obilježena 28. obljetnica preuzimanja Vojarne u Koprivnici i Dan koprivničkih branitelja

dan vojarne kckzz

U Koprivnici je u ponedjeljak, 30. rujna, svečano obilježena 28. obljetnica preuzimanja Vojarne te Dan koprivničkih branitelja. Svečanosti su ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovali župan Darko Koren, zamjenik župana ujedno i izaslanik Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Darko Sobota, zamjenik župana Ratimir Ljubić te predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar.

Svečanost je započela u prijepodnevnim satima u prostoru bivše vojarne „Ban Krsto Frankopan“, današnjeg sveučilišnog Kampusa, gdje su kod „Križa život“ izaslanstva Grada Koprivnice i  Koprivničko-križevačke županije predvođena županom Korenom odala počast te položila vijence i zapalila svijeće za sve poginule hrvatske branitelje. Svijeće za sve nestale i poginule hrvatske branitelje zapalila zapalile su i delegacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, a prigodnim riječima prisutnima se obratio Nikola Gregur koji je u ratnom razdoblju obnašao dužnost predsjednik Kriznog štaba bivše Općine Koprivnica.

Nakon polaganja vijenaca uzvanici su u svečanom mimohodu pripadnika ratnih postrojbi Hrvatske vojske, Policije i Udruga proizašlih iz Domovinskog rata uputili do Zrinskog trga na kojem je upriličen počasno-ceremonijalni program Počasno zaštitne bojne GS OSR te taktičko tehnički zbor naoružanja i opreme.

Program je nastavljen kod Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata gdje su uz počasti vijence položili  izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske  i predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi Ivan Krupec, izaslanik Vlade Republike Hrvatske i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota, izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja Zvonko Beljo, izaslanik Ministra obrane brigadir Dražen Ressler, izaslanik Ministarstva unutarnjih poslova i načelnik Policijske uprave Koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac te delegacije Grada Koprivnice, Odbora za branitelje te delegacija 108. brigade iz Orašja.

Prigodnim govorima su se obratili predsjednik Odbora za branitelje Grada Koprivnice  Ivica Jurenec i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić koji su čestitali svim braniteljima na požrtvovnosti i obolu koji su dali u stvaranju države istaknuvši nužnost okretanja budućnosti i stvaranju boljih uvjeta za buduće generacije.

Župan Koren je istaknuo kako su hrvatski branitelji temelj hrvatskog društva bez kojih ne bi bilo slobode koju svi danas uživamo.

„Svi smo mi Hrvatska, dio mozaika u kojem branitelji čine temelj društva i koji su presudni za ono što danas imamo. To se nikad ne smije zaboraviti i moramo učiniti sve kako bi branitelje koji su podnijeli veliku žrtvu još više uključili u razvoj društva , grada i županije. Hvala svima koji su sudjelovali i u oslobođenju koprivničke vojarne mirnim putem, to je poduhvat koji je realiziran bez žrtava i svima nam mora biti na ponos i sjećanje na slavne dane u kojem smo svi disali kao jedno. Danas je zadatak sačuvati spomen na to vrijeme i stvoriti uvjete da ljudi ostanu ovdje kako bi žrtva naših branitelja imala smisla, jer nema ljepšeg mjesta za život od Hrvatske“, naglasio je župan Koren.

Izaslanik Predsjednika Vlade i zamjenik župana Darko Sobota prenio je pozdrave i čestitke Vlade i premijera Andreja Plenkovića te kazao kako se branitelji mogu ponositi koracima koje je Vlada u posljednjih nekolik godina poduzela vezanim za poboljšanje njihova statusa te unaprjeđenja vojske i policije.

„Potezima koji su odrađeni u zadnjih nekoliko godina možemo se svi zajedno ponositi, a branitelji se konačno mogu osjećati dostojanstveno na lokalno i nacionalnom nivou države za koju su ginuli. Siguran sam da to dostojanstvo koje smo donijeli iz rata dijelimo i u mirnodopskom životu, a svima nam želim više osmijeha na licu jer to smo zavrijedili izlažući svoje živote u vrlo teškim vremenima“, istaknuo je zamjenik župana Sobota.

Na kraju svečanosti prisutnima se obratio predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Ivan Krupec koji je uz čestitke koprivničkim braniteljima poručio kako unatoč pokušajima poražene strane Hrvati nikada neće zaboraviti što se događalo u Domovinskom ratu te kako treba prenositi istinu i slobodu izborenu u krvi i na mlade naraštaje  jer narod koji nema sjećanja nema ni budućnosti.

Svečano obilježavanje 28. obljetnice preuzimanja Vojarne u Koprivnici i Dana koprivničkih branitelja završeno je uz molitvu i blagoslov koji je predvodio kapela Policijske kapelanije „Sveti Marko Križevčanin“ velečasni Ozrena Bizek.

www.sjever.hr/kckzz.hr 01.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.